Składniki ciasta:
- 1 kg mąki pszennej 500
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml oleju
- około 400 ml gorącej wody
Mąkę połącz z solą, olejem i ciągle mieszając dodaj po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
- 0,5 kg malin
- 100 ml miodu wielokwiatowego
- sól w płatkach
- świeża mięta
- 250 g twarogu białego chudego
Maliny wymieszaj z miodem, miętą, pokruszonym twarogiem i szczyptą soli. Gotowe ciasto wałkuj na grubość ok. 2 mm, pamiętając aby dobrze podsypać mąką pszenną. Z gotowego ciasta odkrawaj za pomocą szklanki koła o średnicy około 6-7 cm, gotowy farsz nakładaj do środka i zawijaj ciasto. Pierogi gotuj w wodzie z solą i cukrem około 5-6 minut. Udekoruj kawałkami świeżej maliny, liśćmi mięty i lekko posyp cukrem pudrem.
Knedle z truskawkami i szczawiem w sosie waniliowym
Składniki ciasta na knedle:
- 1,5 kg ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,3 kg mąki ziemniaczanej
- 4 całe jajka
- 2 kg truskawek
- 100 g cukru brązowego
- mięta
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 l słodkiej śmietany 36 %
- 2 laski wanilii
- szczypta soli i cukru
Ugotowane i przetarte na drobnym sitku ziemniaki połącz z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj całe jajka i dopraw do smaku szczyptą soli i cukru. Truskawki włóż do miski, posyp brązowym cukrem, dodaj miętę i dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto podziel na małe porcje, całe truskawki układaj na środku ciasta i zwijaj okrągłe knedle. Gotuj w wodzie z cukrem i solą przez około 8-10 minut. W misce rozbij 3 żółtka, dodaj 3 łyżki cukru i dokładnie utrzyj na gładką masę. Dodaj śmietanę 36 %, laskę wanilii i gotuj w aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe knedle polej sosem waniliowym, udekoruj kawałkami truskawek i liśćmi mięty.