Latkes
500 g ziemniaków Vineta
3 jajka
1 łyżka mąki
2 szczypty soli
200 g kwaśnej śmietany
500 ml oleju rzepakowego
Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach na długie wstążki. Lekko solimy. Po 15-30 min odciskamy nadmiar wody i dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy pieprz świeżo mielony i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 10 min w temperaturze 200 stopni
300g filetu z łososia
1/2 szkl soli
1/2 szkl cukru
1 pęczek kopru
świeżo mielony pieprz
Filet zasypujemy solą, cukrem i siekanym koprem wkładamy do lodówki na 48 godz
Gotowego łososia kroimy w plastry.
Krokiety ziemniaczane
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
3 żółtka
1 op grzanek szwedzkich
200 ml oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
1 cytryna
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
Ziemniaki gotujemy i na gorąco przecieramy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy żółtka i mieszamy. Z masy robimy kulki i lekko spłaszczamy. Białka mieszamy z 1/3 szk wody i szczyptą soli. Grzanki miażdżymy na drobne kawałki. Krokiety maczamy w białku następnie w pokruszonych grzankach.Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Sos sojowy mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i drobno siekanym czosnkiem. Gotowe krokiety podajemy z sosem.