<b>Crumble ze śliwkami<br /></b><br />składniki dla 4 osób:<br />- 6-10 dużych śliwek (najlepiej czerwonych, pozbawionych pestek, pokrojonych w ćwiartki)<br />- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego<br />- 100 ml świeżego soku pomarańczowego<br />- 1 łyżka cynamonu<br /><br />składniki na kruszonkę:<br />- 100 g mąki pszennej<br />- 50 g mąki z migdałów<br />- 75 g masła<br />- 4 łyżki cukru brązowego trzcinowego<br />- 50 g płatków z orzecha laskowego lub migdałowych<br />- 3 łyżki płatków owsianych (najlepiej wcześniej wyprażonych w piecu w 1 łyżce masła i 1 łyżce cukru)<br /><br />W rondlu zagotować sok, cukier, śliwki i cynamon. Gotować około 5 min w zależności od twardości owoców. Przełożyć do żaroodpornych miseczek. Następnie wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrabiać ciasto ręcznie tak, by powstały średniej wielkości grudki ciasta. Wyłożyć kruszonkę na owoce, posypać płatkami orzechowymi lub migdałowymi. Zapiekamy w piecu w temp. 180-190*C do uzyskania złocistego koloru.<br /><br /><b>Galette śliwkowe - krucha tarta ze śliwkami<br /><br /></b>Składniki:<br />- 150 g mąki pszennej<br />- 100 g mąki razowej żytniej<br />- 150 g masła<br />- szczypta soli<br />- 4 łyżki cukru brązowego lub melasy<br />- 100 ml maślanki<br /><br />Dodatkowo:<br />- 600 g śliwek węgierek, pozbawionych pestek i pokrojonych na połówki<br />- 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych<br />- 3 łyżki cukru, do posypania<br />- 1 łyżeczka cynamonu z odrobina mielonego zielonego kardamonu<br />- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta<br /><br />Wszystkie składniki na kruchy spód wymieszać, posiekać nożem, następnie szybko zagnieść tak, by nie ogrzać ciasta. Możemy użyć malaksera. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i następnie schłodzić w lodówce przez około godzinę. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm na kształt koła. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek tarty przesypać posiekanymi orzechami. Zostawiamy od 2 do 4 cm wolnego ciasta od brzegu, wyłożyć śliwki na środek ciasta. Posypać cukrem, oprószyć cynamonem i kardamonem. Następnie brzegi ciasta założyć do środka. Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.<br />Piec w temperaturze 200 - 220 stopni C przez około 45 minut, do momentu uzyskania złotego koloru ciasta. Wyjąć, wystudzić<br /><br />