Pytanie na Śniadanie

Cudowna moc buraków!

CHRUPIĄCA SAŁATKA BURACZANA
5 buraków (najlepiej różnokolorowych)
1 kalarepka
4 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego czerwonego
2yzeczki brązowego cukru
Garść kolendry
Garść mięty
1 ząbek czosnku
Sól pieprz
150g sera feta

Warzywa obrać i pokroić w cienkie paseczki, zanurzyć w wodzie z lodem. W rondlu zagotować ocet z oliwą, cukrem i szczyptą soli. Gdy cukier się rozpuści, ciepły dressing zdjąć z ognia i dodać do niego starty ząbek czosnku. Warzywa odsączyć na ręczniku papierowym, przełożyć do miski, wymieszać z ciepłym dressingiem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wymieszać z posiekaną kolendrą i miętą. Podawać z pokruszoną na wierzchu fetą.

BURACZANE NALEŚNIKI

1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
2 szklanki mleka
1 ugotowany i starty na drobnej tarce burak
Szczypta soli
Olej do smażenia

Opakowanie sera ricotta
3 ugotowane buraki
Kilka śliwek
Miod
Płatki chilli
Rukola

Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkiem i startym na drobnej tarce burakiem. Wyrobić jednolite ciasto, posolić. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju.
Śliwki pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki. Buraki pokroić w paseczki. Na naleśniku ułożyć trochę ricotty, śliwki, paseczki buraka. Polać miodem i posypać płatkami chilli, ułożyć kilka liści rukoli, podawać z uśmiechem.

BURACZANE KOPYTKA z szałwiowym masłem

0,5 kg ugotowanych mączystych ziemniaków
2 spore buraki ugotowane
Szklanka mąki pszennej
1 jajko
Sól, pieprz
Masło
Pęczek szałwii

Jeszcze ciepłe ziemniaki i buraki przecisnąć przez praskę, dodać jajko i pól szklanki mąki. Wyrobić. Ciasto powinno byc elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli będzie potrzeba dosypać resztę mąki. Z ciasta uformować wąski wałeczek i wyciąć kopytka. Gotować w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnie wody.  Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną szałwię. Gdy masło  sie rozpuści i zacznie pachnieć ziołami wyłączyć ogień, przecedzić. Kopytka podawać gorące, polane masłem szałwiowym.


Więcej na ten temat