Pytanie na Śniadanie

Precle z sosem pomidorowym

Precle z sosem pomidorowym


Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (typ 500–550)
  • 200 g gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub sosu do pizzy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 50 g startego żółtego sera (np. mozzarella, gouda)
  • kilka plasterków salami lub szynki, pokrojonych w kostkę
  • oliwa do posmarowania
  • opcjonalnie: oliwki, kukurydza, papryka


Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj jogurt i (opcjonalnie) oliwę.
Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem – powinno być miękkie i sprężyste, nieklejące. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki lub jogurtu, by uzyskać dobrą konsystencję.

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj małe kółka z dziurką pośrodku (np. szklanka i nakrętka).

Ułóż precle na papierze do pieczenia.

Każdy posmaruj koncentratem pomidorowym zmieszanym z ziołami.

Na wierzch połóż ser, salami i ewentualne dodatki.

Posmaruj brzegi oliwą.

Piecz partiami na tacy air fry w 180°C przez 6–8 minut, aż będą rumiane.

Więcej na ten temat