<div><b>Pierś kurczaka z jabłkowym chutnejem, pieczonym batatem i sałatami Składniki Filet z kurczaka</b></div><div>Marynata:</div><div>Sok z 1 cytryny</div><div>Łyżka oliwa</div><div>Ząbek czosnku</div><div>Świeża ostra papryka</div><div>Dressing do sałat:</div><div>Sok z cytryny</div><div>Oliwa</div><div>Mała łyżeczka miodu</div><div>Sól, pieprz</div><div><br /></div><div><br /></div><div>Kurczaka zamarynuj 3-24 godziny przed przygotowaniem. Pierś zgrilluj na patelni, około 4 minuty z każdej strony. Bataty obierz, skrop oliwą i oprósz solą. Wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 15-20 minut.Kurczaka podawaj z chutnejem, pieczonymi batatami i liśćmi sałat z cytrynowym dressingiem.</div><div><br /></div><div><br /></div><div><b>Racuchy owsiane:</b></div><div>Składniki</div><div>20 g. drożdży</div><div>2 łyżki cukru</div><div>Szklanka mąki</div><div>Szklanka płatków owsianych</div><div>Szczypta soli</div><div>Szklanka mleka</div><div>2 żółtka</div><div>2 białka ubite</div><div><br /></div><div>Drożdże zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem. Gdy zaczną pracować, dodaj mleko, mąkę, żółtka i dalej daj im postać w ciepłym miejscu pod przykryciem. Na końcu dodaj ubite białko i wsyp płatki owsiane.</div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div>