Pytanie na Śniadanie

Jabłkowy chutney

Pierś kurczaka  z jabłkowym chutnejem, pieczonym batatem i sałatami Składniki Filet z kurczaka
Marynata:
Sok z 1 cytryny
Łyżka oliwa
Ząbek czosnku
Świeża ostra papryka
Dressing do sałat:
Sok z cytryny
Oliwa
Mała łyżeczka miodu
Sól, pieprz


Kurczaka zamarynuj 3-24 godziny przed przygotowaniem. Pierś zgrilluj na patelni, około 4 minuty z każdej strony. Bataty obierz, skrop oliwą i oprósz solą. Wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 15-20 minut.Kurczaka podawaj z chutnejem, pieczonymi batatami i liśćmi sałat z cytrynowym dressingiem.


Racuchy owsiane:
Składniki
20 g. drożdży
2 łyżki cukru
Szklanka mąki
Szklanka płatków owsianych
Szczypta soli
Szklanka mleka
2 żółtka
2 białka ubite

Drożdże zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem. Gdy zaczną pracować, dodaj mleko, mąkę, żółtka i dalej daj im postać w ciepłym miejscu pod przykryciem. Na końcu dodaj ubite białko i wsyp płatki owsiane.



Racuchy smaż po 1 -2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy lub oleju.
Jeśli możesz to dobrze dopiec je 3-4 minuty w piekarniku (180 C).
Gotowe ciasto na racuchy możesz przechowywać w lodówce 2 dni.

Chutney pikantny
Składniki
1 kg jabłek
2 łyżki oleju
łyżeczka startego korzenia imbiru
Laska cynamonu
2 gwiazdy anyżu
 Suszone pokruszone chilli – do smaku
4 goździki
1 łyżeczka kurkumy
Woda
Brązowy cukier – 3 łyżki

Jabłka obrać i wydrążyć, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Na gorący olej wrzucić imbir, cynamon, anyż, chilli, goździki, po chwili kurkumę i jabłka. Smażyć 5 minut. Dodać wodę, dusić pod przykryciem aż jabłka zmiękną, rozetrzeć drewnianą łyżką, wyjąć kawałki cynamonu i goździki, ostudzić.

Chutney łagodny:
Składniki
1 kg jabłek
1 mała czerwona cebula
150 ml octu jabłkowego
250 g cukru
100g daktyli bez pestek, pokrojone
Rodzynki garść
Świeży imbir, nieduży kawałek obrany i starty Pół łyżeczki soli
4 goździki
Kawałek kory cynamonu
Szczypta pieprzu czarnego lub różowego

Więcej na ten temat