Racuchy smaż po 1 -2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy lub oleju.
Jeśli możesz to dobrze dopiec je 3-4 minuty w piekarniku (180 C).
Gotowe ciasto na racuchy możesz przechowywać w lodówce 2 dni.
Chutney pikantny
Składniki
1 kg jabłek
2 łyżki oleju
łyżeczka startego korzenia imbiru
Laska cynamonu
2 gwiazdy anyżu
Suszone pokruszone chilli – do smaku
4 goździki
1 łyżeczka kurkumy
Woda
Brązowy cukier – 3 łyżki
Jabłka obrać i wydrążyć, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Na gorący olej wrzucić imbir, cynamon, anyż, chilli, goździki, po chwili kurkumę i jabłka. Smażyć 5 minut. Dodać wodę, dusić pod przykryciem aż jabłka zmiękną, rozetrzeć drewnianą łyżką, wyjąć kawałki cynamonu i goździki, ostudzić.
Chutney łagodny:
Składniki
1 kg jabłek
1 mała czerwona cebula
150 ml octu jabłkowego
250 g cukru
100g daktyli bez pestek, pokrojone
Rodzynki garść
Świeży imbir, nieduży kawałek obrany i starty Pół łyżeczki soli
4 goździki
Kawałek kory cynamonu
Szczypta pieprzu czarnego lub różowego