Pytanie na Śniadanie

Sposób na patisona

Zupa z patisona z grillowaną brzoskwinią i pastą z kolendry

2 szklanki pokrojonego patisona
1 cebula
1 duża marchewka
3 ziemniaki 
1 ząbek czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego
0,5 szklanki mleka kokosowego
sok z połowy limonki
pęczek kolendry 
oliwa z oliwek
3 goździki
kilka ziaren pieprzu
sól 
1 kopiasta łyżka masła klarowanego
4 jędrne brzoskwinie  
 
Warzywa pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Zalać bulionem, dodać przyprawy. Gotować pół godziny. Wyjąć goździki, zmiksować, dodać mleko kokosowe. Kolendrę połączyć z sokiem z limonki, solą i odrobiną oliwy. Zmiksować na pastę. Zupę podawać z ćwiartkami grillowanej na patelni brzoskwini i kolendrową pastą. 
 

Placki z patisona z cytrynowym jogurtem

Placki:
4 szklanki patisona startego na grubych oczkach tarki
1 jajko 
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 
sól
pęczek bazylii 
1 łyżeczka tłuczonego pieprzu
olej rzepakowy do smażenia 

Jogurt cytrynowy:

kubek jogurtu greckiego
cytryna
mały ząbek czosnku
sól
szczypta pieprzu
 
Patisona lekko posolić, odstawić na 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody, połączyć z mąką, jajkiem, posiekaną bazylią, i pieprzem. Uformować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju. 
Jogurt połączyć z otartą skórką cytrynową, startym czosnkiem, solą i pieprzem. 
Placuszki podawać z jogurtowym sosem.
 
Sałatka z grillowanego patisona z kolorowymi pomidorami i smażoną szałwią

4 średniej wielkości patisony
2 żółte pomidory 
2 pomidory malinowe
2 pomidory tygrysie 
20 listków świeżej szałwii 
Sól
Pieprz grubo mielony
Oliwa z oliwek 
2 ząbki czosnku
Kilka gałązek tymianku
 
Patisona pokroić w plastry, polać oliwą, posypać listkami tymianku i roztartym z solą  czosnkiem. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie zgrillować na patelni grillowej. Liście szałwii usmażyć na gorącej oliwie i odsączyć na papierowym ręczniki. Pomidory pokroić w ćwiartki, połączyć z patisonem, skropić  oliwą, popieprzyć solidnie i posypać listkami szałwii.

Więcej na ten temat