Placki z patisona z cytrynowym jogurtem
Placki:
4 szklanki patisona startego na grubych oczkach tarki
1 jajko
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
sól
pęczek bazylii
1 łyżeczka tłuczonego pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
Jogurt cytrynowy:
kubek jogurtu greckiego
cytryna
mały ząbek czosnku
sól
szczypta pieprzu
Patisona lekko posolić, odstawić na 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody, połączyć z mąką, jajkiem, posiekaną bazylią, i pieprzem. Uformować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju.
Jogurt połączyć z otartą skórką cytrynową, startym czosnkiem, solą i pieprzem.
Placuszki podawać z jogurtowym sosem.
Sałatka z grillowanego patisona z kolorowymi pomidorami i smażoną szałwią
4 średniej wielkości patisony
2 żółte pomidory
2 pomidory malinowe
2 pomidory tygrysie
20 listków świeżej szałwii
Sól
Pieprz grubo mielony
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Kilka gałązek tymianku
Patisona pokroić w plastry, polać oliwą, posypać listkami tymianku i roztartym z solą czosnkiem. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie zgrillować na patelni grillowej. Liście szałwii usmażyć na gorącej oliwie i odsączyć na papierowym ręczniki. Pomidory pokroić w ćwiartki, połączyć z patisonem, skropić oliwą, popieprzyć solidnie i posypać listkami szałwii.