<b>Placek nr 1 (omlet)</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br />2 jajka <br />1 mała łyżeczka sosu sojowego <br />1 mała łyżeczka oleju rzepakowego<br />Przygotowanie;<br />Wszystkie składniki ze sobą miksujemy na jednolitą masę .Rozgrzewamy patelnię z powłoką nie przywierająca i smażymy cienkie omlety. Na patelni 24 cm powinny wyjść 4 placki.<br /><br /><br /><b>Placek nr 2 (placek ryżowy)<br /><br />Składniki;</b><br />placek ryżowy do sajgonek<br />ciepła woda <br />Przygotowanie;<br />Ścierkę moczymy w ciepłej wodzie ,odciskamy z nadmiaru wody i układamy na niej placek ryżowy ,przykrywamy go drugą połową mokrego ręcznika na ok. 1 min tak aby placek zrobił się miękki i przeźroczysty.<br /><br /><br /><br /><b>Tortilla (placek pszenny/żytni)<br /><br />Składniki;</b><br />Mąka 300 <br />Woda ciepła 150ml<br /> 2 łyżki siemienia lnianego <br />2 łyżki otrębów pszennych lub żytnich <br />1/2 płaskiej łyżeczki soli <br />/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br /> Przygotowanie:<br />Mąkę, otręby i siemię mieszamy w misce. Dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą. Zagniatamy masę na gładkie ciasto i formujemy kulki następnie prószymy mąką i wałkujemy cienkie 1 mm (bardzo cienkie)placki smażymy na suchej rozgrzanej patelni po15- 20sek z każdej strony. Jeśli nie mamy możliwości przygotowania placków to kupujemy gotowe.<br /><br /><br /><br /><br /><br />