Składniki:
2 jajka
1 mała łyżeczka sosu sojowego
1 mała łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie;
Wszystkie składniki ze sobą miksujemy na jednolitą masę .Rozgrzewamy patelnię z powłoką nie przywierająca i smażymy cienkie omlety. Na patelni 24 cm powinny wyjść 4 placki.
Placek nr 2 (placek ryżowy)
Składniki;
placek ryżowy do sajgonek
ciepła woda
Przygotowanie;
Ścierkę moczymy w ciepłej wodzie ,odciskamy z nadmiaru wody i układamy na niej placek ryżowy ,przykrywamy go drugą połową mokrego ręcznika na ok. 1 min tak aby placek zrobił się miękki i przeźroczysty.
Tortilla (placek pszenny/żytni)
Składniki;
Mąka 300
Woda ciepła 150ml
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
1/2 płaskiej łyżeczki soli
/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę, otręby i siemię mieszamy w misce. Dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą. Zagniatamy masę na gładkie ciasto i formujemy kulki następnie prószymy mąką i wałkujemy cienkie 1 mm (bardzo cienkie)placki smażymy na suchej rozgrzanej patelni po15- 20sek z każdej strony. Jeśli nie mamy możliwości przygotowania placków to kupujemy gotowe.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 duży sparzony pomidor
1 mała łyżeczka majonezu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego
½ pęczka natki pietruszki
1 Szczypta oregano
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dzielimy na drobne kawałki( na grubość palca wskazującego).Dodajemy sos sojowy oraz 1 łyżkę stołową oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni ok. 10 min. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki .Kroimy w grubą kostkę i miksujemy razem z usmażonym kurczakiem i majonezem na jednolitą masę. Tak powstaje pierwsza pasta.
Następnie:
Połowę masy wkładamy do drugiej miski , dodajemy oregano i posiekaną natkę pietruszki (ponownie miksujemy na jednolita masę ). Tak powstaje druga pasta.
Warzywa i dodatki
Składniki :
sałata rzymska
marchewka
prażone pestki dyni lub orzechy
Łączenie składników w gotowy posiłek:
Gotowe placki(omlet, placek ryżowy, tortilla) smarujemy pastą z kurczaka. Połowę placka pierwszą pastą a druga połowę placka drugą pastą.
*Przy pomocy obieraczki wycinamy cienkie wstążki i mieszamy z posiekaną sałata rzymską.
Tak przygotowane warzywa nakładamy na rozsmarowana pastę i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Całość zwijamy w rulon.
*omlet zwijamy w rulon lub składamy
*Placki ryżowe dzielimy na pół i przekłuwamy wykałaczką
*Tortille kroimy na 2-3 cm kawałki i przekłuwamy wykałaczką