Pytanie na Śniadanie

Alternatywa dla kanapek

Placek nr 1 (omlet)

Składniki:
2 jajka
1 mała łyżeczka sosu sojowego
1 mała łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie;
Wszystkie składniki ze sobą miksujemy na jednolitą masę .Rozgrzewamy patelnię z powłoką nie przywierająca i smażymy cienkie omlety. Na patelni 24 cm powinny wyjść 4 placki.


Placek nr 2 (placek ryżowy)

Składniki;

placek ryżowy do sajgonek
ciepła woda
Przygotowanie;
Ścierkę moczymy w ciepłej wodzie ,odciskamy z nadmiaru wody i układamy na niej placek ryżowy  ,przykrywamy go drugą połową mokrego ręcznika na ok. 1 min tak aby placek zrobił się miękki i przeźroczysty.



Tortilla (placek pszenny/żytni)

Składniki;

Mąka 300
Woda ciepła 150ml
 2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
1/2 płaskiej łyżeczki soli
/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Przygotowanie:
Mąkę, otręby i siemię mieszamy w misce. Dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą. Zagniatamy masę na gładkie ciasto i formujemy kulki następnie prószymy mąką i wałkujemy cienkie 1 mm (bardzo cienkie)placki smażymy na suchej rozgrzanej patelni po15- 20sek z każdej strony. Jeśli nie mamy możliwości przygotowania placków to kupujemy gotowe.





Pasta z kurczaka ( 2 rodzaje)

Składniki:
2  piersi z kurczaka
1 duży sparzony pomidor
1 mała łyżeczka majonezu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego
½  pęczka natki pietruszki
1 Szczypta oregano
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dzielimy na drobne kawałki( na grubość palca wskazującego).Dodajemy sos sojowy oraz 1 łyżkę stołową oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni ok. 10 min. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki .Kroimy w grubą kostkę i miksujemy razem z usmażonym kurczakiem i majonezem na jednolitą masę. Tak powstaje pierwsza pasta.
Następnie:
Połowę masy wkładamy do drugiej miski , dodajemy oregano i posiekaną natkę pietruszki (ponownie miksujemy na jednolita masę ). Tak powstaje druga pasta.


Warzywa i dodatki

Składniki :

sałata rzymska 
marchewka
prażone pestki dyni lub orzechy

Łączenie składników w gotowy posiłek:
 Gotowe placki(omlet, placek ryżowy, tortilla)  smarujemy pastą z kurczaka. Połowę placka pierwszą  pastą a druga połowę placka drugą pastą.
*Przy pomocy obieraczki wycinamy cienkie wstążki i mieszamy z posiekaną sałata rzymską.
Tak przygotowane warzywa nakładamy na rozsmarowana pastę i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Całość zwijamy w rulon.
*omlet zwijamy w rulon lub składamy
*Placki ryżowe dzielimy na pół i przekłuwamy wykałaczką
*Tortille kroimy na 2-3 cm  kawałki i przekłuwamy wykałaczką

Więcej na ten temat