Pytanie na Śniadanie

Zupy na koniec lata

Składniki:

 *   2 pasternaki
 *   2 ziemniaki
 *   1/2 selera (korzeń)
 *   1 pietruszka
 *   1 biała cebula
 *   250 ml mleka
 *   5 ząbków czosnku
 *   5 łyżek masła
 *   gałka muszkatołowa
 *   1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
 *   1 łyżka soli morskiej
 *   topinabur (1 szt)

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, seler, pietruszkę i pasternak. Zalać 2 szklankami wody i 1 mleka.. Gotować około 30 minut, aż ziemniaki całkiem się rozpadną. Dodać pieprz, dużą ilość świeżo startej gałki muszkatołowej i 1 łyżkę soli. Zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez sito. Podawać z czipsami z topinamburu i świeżo zmielonym pieprzem.

Chipsy z topinamburu:

Obrany topinambur pokroić w plasterki lub długie paski (obieraczką do warzyw). Podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju na złoto, posolić. Odsączyć na ręczniku papierowym.



ZUPA GRZYBOWA


Składniki:

 *   1/2-1 szklanka suszonych grzybów
 *   włoszczyzna: 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera
 *   cebula
 *   200g pieczarek
 *   ząbek czosnku
 *   oliwa do smażenia
 *   śmietana
 *   masło(2-3 łyżki)
 *   ziele angielskie
 *   pieprz
 *   liść laurowy
 *   sól
 *   natka pietruszki
 *   kwaśna śmietany

Przygotowanie:

Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15-30 minut. Potem ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Odcedź wywar.Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki.Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, zeszklij w dużym garnku. Dodaj pokrojoną włoszczyznę i przesmaż dosłownie 1 minutę. Zalej wywarem grzybowym, dodaj ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie a wywar przejdzie ich aromatem (ok. godziny).Pokrojone, ugotowane grzyby podduś na maśle razem z pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodaj do bulionu. Zredukuj na dużym ogniu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką.


Tym razem zupa grzybowa i krem z warzyw korzennych

Więcej na ten temat