* 2 pasternaki
* 2 ziemniaki
* 1/2 selera (korzeń)
* 1 pietruszka
* 1 biała cebula
* 250 ml mleka
* 5 ząbków czosnku
* 5 łyżek masła
* gałka muszkatołowa
* 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
* 1 łyżka soli morskiej
* topinabur (1 szt)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, seler, pietruszkę i pasternak. Zalać 2 szklankami wody i 1 mleka.. Gotować około 30 minut, aż ziemniaki całkiem się rozpadną. Dodać pieprz, dużą ilość świeżo startej gałki muszkatołowej i 1 łyżkę soli. Zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez sito. Podawać z czipsami z topinamburu i świeżo zmielonym pieprzem.
Chipsy z topinamburu:
Obrany topinambur pokroić w plasterki lub długie paski (obieraczką do warzyw). Podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju na złoto, posolić. Odsączyć na ręczniku papierowym.
ZUPA GRZYBOWA
Składniki:
* 1/2-1 szklanka suszonych grzybów
* włoszczyzna: 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera
* cebula
* 200g pieczarek
* ząbek czosnku
* oliwa do smażenia
* śmietana
* masło(2-3 łyżki)
* ziele angielskie
* pieprz
* liść laurowy
* sól
* natka pietruszki
* kwaśna śmietany
Przygotowanie:
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15-30 minut. Potem ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Odcedź wywar.Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki.Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, zeszklij w dużym garnku. Dodaj pokrojoną włoszczyznę i przesmaż dosłownie 1 minutę. Zalej wywarem grzybowym, dodaj ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie a wywar przejdzie ich aromatem (ok. godziny).Pokrojone, ugotowane grzyby podduś na maśle razem z pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodaj do bulionu. Zredukuj na dużym ogniu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką.