<b>Klasyczne mielone<br /></b><br />500g Mięsa mielonego wieprzowo-wołowego <br />1cebula<br />1 jajko<br />1 kajzerka<br />Szklanka mleka<br />50g masła<br />50 ml wody<br />sól, pieprz<br />bułka tarta <br />olej do smażenia<br /><br />Mięso mielone wkładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle.<br />Kajzerkę namaczamy w mleku, następnie mielimy w maszynce.<br />Przestudzoną cebulkę, zmieloną kajzerkę, jajko, 50 ml wody, sól i pieprz dodajemy do miski z mięsem mielonym. Dokładnie wszystko mieszamy.<br />Lepimy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.<br /><br /><br /><b>Kofta kebab – mielone z dalekiego wschodu</b><br /><br />400g zmielonej jagnięciny<br />1 cebula<br />2 ząbki czosnku<br />½ łyżeczki zmielonej ostrej papryki<br />½ łyżeczki pieprzu cayenne<br />½ łyżeczki kminu rzymskiego <br />½ łyżeczki nasion kolendry<br />½ łyżeczki cynamonu<br />1łyżka posiekanej pietruszki<br />1łyżka posiekanej mięty<br />1 łyżka posiekanej kolendry<br />1łyżeczka cukru<br />sól, pieprz<br />4 łyżki oliwy z oliwek <br />2 łyżki zimnej wody<br /><br />Mięso mielone wkładamy do miski, mieszamy dokładnie z całą resztą składników. Mięso dokładnie wyrabiamy i obklejamy nim patyczki do szaszłyków. Szaszłyki obtaczamy w oliwie z oliwek i grillujemy z każdej strony ok. 30 - 60 sekund.<br /><br /><br /><b>Bifteki – greckie kotlety mielone</b><br /><br />500 g wołowego mięsa mielonego<br />1łyżka jogurtu naturalnego<br />100g sera feta<br />½ łyżeczki suszonego tymianku<br />½ łyżeczki musztardy<br />1 ząbek czosnku<br />sól, pieprz<br />oliwa z oliwek<br /><br />Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy, formujemy owalne kotlety.<br />Smażymy ok. 6 minut z każdej strony na patelni grillowej.<br /><br />