500g Mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1cebula
1 jajko
1 kajzerka
Szklanka mleka
50g masła
50 ml wody
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Mięso mielone wkładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle.
Kajzerkę namaczamy w mleku, następnie mielimy w maszynce.
Przestudzoną cebulkę, zmieloną kajzerkę, jajko, 50 ml wody, sól i pieprz dodajemy do miski z mięsem mielonym. Dokładnie wszystko mieszamy.
Lepimy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Kofta kebab – mielone z dalekiego wschodu
400g zmielonej jagnięciny
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki zmielonej ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki nasion kolendry
½ łyżeczki cynamonu
1łyżka posiekanej pietruszki
1łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej kolendry
1łyżeczka cukru
sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki zimnej wody
Mięso mielone wkładamy do miski, mieszamy dokładnie z całą resztą składników. Mięso dokładnie wyrabiamy i obklejamy nim patyczki do szaszłyków. Szaszłyki obtaczamy w oliwie z oliwek i grillujemy z każdej strony ok. 30 - 60 sekund.
Bifteki – greckie kotlety mielone
500 g wołowego mięsa mielonego
1łyżka jogurtu naturalnego
100g sera feta
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy, formujemy owalne kotlety.
Smażymy ok. 6 minut z każdej strony na patelni grillowej.