Pytanie na Śniadanie

Hit lata - gofry!

CIASTO NA GOFRY

Słodkie i do mięs

Składniki:

250 g ( 2 filiżanki) mąki

10 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia

5 g ( 1 łyżeczka) sody

20 ml (2 łyżki) octu spirytusowego

1/4 kostka masła (rozpuszczonego)

100 g (1/2 filiżanki)  cukru brązowego

3 jajka

200 ml  (niecała 1 filiżanka) mleka

½ łyżeczki soli

1 łyżka/ łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Do mleka wlać ocet, odstawić, aż mleko zgęstnieje.
Wymieszać suche składniki, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać mokre składniki. Połączyć suche i mokre składniki. Na koniec delikatnie (ręcznie) wymieszać ciasto z ubitymi białkami.  Wylać na gofrownicę i piec zgodnie z instrukcją gofrownicy na złoty kolor.



 
CANDY BACON

250 g boczku wędzonego, parzonego (może też być podwędzany) w cienkich plastrach

100 g cukru brązowego

10 g (2 łyżeczki) cynamonu mielonego
Cynamon mieszamy z cukrem i przesypujemy całość do miski. Każdy plaster boczku obtaczamy z obu stron w “panierce” z cukru i cynamonu i układamy pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni, wkładamy boczek, pieczemy  przez 7 – 10 min aż cukier się zacznie topić. Wyjmujemy. Czekamy aż cukier wystygnie i się skrystalizuje.


PULLED PORK

Cała łopatka wieprzowa idealnie bez kości ze skórą – 1 szt – około 5,5 kg

Marchewka – 1 duża lub 2 małe, pocięte wzdłuż w ćwiartki  (na 4 kawałki)

Cebula biała – pocięta w ćwiartki

Czosnek – 5 ząbków, obranych

Rozmaryn – 1 duża lub 2 mniejsze gałązki

0,7 l - białego, wytrawnego wina

Marynata do mięsa:

Sól morka gruboziarnista – 10 łyżek (150g)

Koper włoski ziarna – 10 łyżek (150g)

Ziarna kopru włoskiego delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować razem z solą na proszek lub utrzeć na proszek w moździerzu.

Nacinamy skórę na łopatce „w kratkę”, starają się nie naruszyć mięsa. Następnie wcieramy dokładnie w nacięcia mieszankę zmielonej soli i kopru włoskiego. Na blasze do pieczenia układamy równomiernie warzywa i rozmaryn. Na to kładziemy mięso.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C i pieczemy pół godziny aż skórka wyraźnie się zarumieni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 95 stopni C dolewamy 0,5 max 0,7 l wina białego, wytrawnego i pieczemy bez przerw  9 godz (idealnie wstawiamy wieczorem, wyjmujemy rano). Wyjmujemy, odstawiamy na pół godziny. Podajemy.

Więcej na ten temat