Składniki:
350g makaronu Bavette Barilla
300g zielonych szparagów
50g sera Ricotta
4 żółtka
Gruby plaster szynki Prosciutto
2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
Masło
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrać szparagi, łodygi obciąć w połowie i pokroić w paski. Wrzucić je na patelnię i podsmażać z oliwą, solą i pieprzem.
W misce wymieszać żółtka z ricottą i pieprzem.
W rondlu roztopić masło z oliwą, dodać szynkę pokrojoną w kostkę i pod koniec dodać szparagi.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie w czasem podanym na opakowaniu. Odcedzony makaron przełożyć do rondla z sosem.
Po zdjęciu naczynia z ognia, makaron połączyć z żółtkami i ricottą.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Składniki:
400g makaronu Penne Rigate Barilla
100g kaparów wsoli
6 pomidorów San Marzano
Ząbek czosnku
3 listki bazylii
50g oliwek zielonych
50g oliwek czarnych
40ml oliwy Extra Vergine
Szczypta chili w proszku
Łyżeczka suszonego oregano
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Opłukać kapary trzykrotnie pod bieżącą zimną wodą, dopóki sól nie zniknie. Odsączyć z wody i posiekać razem z oliwkami pozbawionymi pestek.
Umieścić patelnię na średnim ogniu. Czosnek podsmażyć na oliwie, aż się zarumieni. Zdjąć czosnek z patelni i podsmażyć oliwki z kaparami. Przez 2 minuty przypiekać je na patelni, a następnie dodać pokrojone pomidory (uprzednio umyte i obrane ze skórki) i podsmażać razem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Po podgrzaniu doprawić sos oregano, porwaną bazylią i szczyptą chili, dobrze wymieszać. Dodać sól i pieprz.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzony makaron połączyć z sosem i pozostałą oliwą. Podawać bezpośredni po przygotowaniu.