Pyzy z wołowiną i grzybami z sosem jus z pieczonego kurczaka, piklowaną na różowo szalotką i tartym serem
Składniki:
Ziemniaki 1 kilogram
Wołowina mielona 500 gram
Cebula 1 sztuka
Grzyby suszone 25 gram
Shitake 250gram
Sos sojowy ciemny 3 łyżki
Sos teriyaki 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Piklowana szalotka 100 gram
Koperek kilka gałązek
Natka kilka gałązek
Jajko 2 sztuki
Bułka tarta 3 łyżki
Mąka 3 łyżki
Sól i pieprz
Ser twardy 50 gram
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę. Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij wodę. Ziemniaki połącz ze sobą, jajkami, i mąką oraz łyżką soli, zagnieć ciasto.
Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na maśle, dodaj namoczone grzyby i pokrojone shitake oraz rozdrobniony czosnek. Smaż, aż wszydstko się przyrumieni.
Wymieszaj z wołowiną, sosem Teriyaki, sojowym ,sporą ilością pieprzu, solą, jajkiem i bułkę tartą. Z ciasta uformuj placuszki, na środek każdego z nich wyłóż farsz, zawiń w kuleczkę i gotuj w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia. Pyzy serwuj z sosem jus, piklowaną szalotką, tartym serem i listkami ziół.
Sos jus z pieczonego kurczaka
Składniki:
Skrzydełka z kurczaka 0,5 kilograma
Selee naciowy 3 gałązki
Marchewka 2 sztuki
Cebula 1 sztuka
Liść laurowy 3 sztuki
Ziele angielskie 3 sztuki
Białe wino wytrawne 400ml
Tymianek kilka gałązek
Oliwa 4 łyżki
Masło 100 gram
Przygotowanie:
Skrzydełka przekrój, polej oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut, aż mocno się przyrumienią. Przełóż do garnka razem z sokiem z pieczenia oraz obraną i pokrojoną marchewką, kawałkami cebuli oraz selera, liściem zielem i tymiankiem. Zalej 1,5L wody i gotuj 1,56h aż płyn odparuje do 30% swojej objętości. Dolej wino i gotuj aż płyn znowu odparuje o połowę. Sos przecedź przez drobne sitko, dodaj kawałki zimnego masła, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.