Gofry marchewkowe z mascarpone i owocami
Składniki:
- 2 jajka – białka ubić osobno
- 250 ml mleka
- 250 ml tartej drobno marchewki – 1 szklanka
- 100 ml oleju
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli, imbiru, kardamonu
- 250g mascarpone
- 100ml ubitej śmietanki kremówki
- 250g borówek
Sposób przygotowania
Składniki sypkie połączyć z mokrymi i zmiksować na gładko. Pod koniec dodać ubite białka.
Dobrze ubij białka na sztywno - w nich tkwi sekret przygotowania chrupiących gofrów tkwi w dobrze ubitych białkach. Zwróć uwagę na to, żeby dopiero na samym końcu delikatnie wmieszać białka do reszty ciasta
Składniki dodane do ciasta na gofry powinny być w temperaturze pokojowej (pozwoli to na uzyskanie piankowej struktury białek)
Uprzednio nagrzej gofrownicę i nie otwieraj jej w trakcie smażenia gofrów wyjmij gofry na kratkę do studzenia. W przeciwnym razie zatrzymają w sobie wilgoć i w rezultacie będą miały gumowatą konsystencję, a tego chcemy uniknąć.