Domowy lawasz z duszoną kiełbasą
Placek:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- ok. 1/8 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżeczka miękkiego masła, sól
Nadzienie:
- 300g kiełbasy bez osłonki
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanki wody
- 1 łyżka musztardy
- sól/ pieprz do smaku
- liść laurowy i ziele angielskie po kilka sztuk
Olej do smażenia
Surówka:
- 1 główki czerwonej kapusty
- 1 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżki cukru
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżki soli
Sos:
- 1 szklanka jogurtu bałkańskiego
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku