Grillowana kiełbasa z pieczonymi pomidorkami na gałązce z salsą z ogórków małosolnych i opiekanymi ziemniakami
Składniki:
· 0,5kg kiełbasy wieprzowej wędzonej
· 400g pomidorków koktajlowych na gałązce
· Tymianek świeży
· 2 główki czosnku
· 2 łyżeczki soli morskiej grubej
· Oliwa z oliwek do pieczenia
· 0,5kg Ziemniaków młodych w skórce obgotowanych wcześniej
Salsa:
· 6szt średniej wielkości ogórków małosolnych
· 1 czerwona cebula
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· 1 pęczek koperku
· 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Pomidorki na gałązce kładziemy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, dokładamy do nich obgotowane ziemniaki, główki czosnku przekrojone na pół oraz gałązki tymianku, wszystko to doprawiamy grubą solą morską i przelewamy oliwą z oliwek mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni aż ziemniaki i pomidory się zrumienią a czosnek zmięknie.
Ogórki przekrajamy wzdłuż na cztery i wycinamy gniazda nasienne a następnie kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy do nich bardzo drobno pokrojoną czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, słodką paprykę i posiekany koperek, całość dokładnie mieszamy.
Kiełbasę nacinamy w kratkę dość głęboko, układamy na grillu i grillujemy aż się dość mocno zrumienią a nacięcia staną się chrupiące.
Tak ugrillowane kiełbasy podajemy z dużą ilością salsy, pieczonymi pomidorkami oraz ziemniakami wymieszanymi z upieczonym czosnkiem.