Tarta na cieście pełnoziarnistym z kabanosem, pieczarkami i szpinakiem
Ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 60 g masła
- 100 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie:
- 1 opakowanie kabanosów premium z kurczaka
- 1 cebula
- 150 g pieczarek
- 300 g świeżych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 4 jajka
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 ser brie
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Składniki ciasta zagnieść w robocie, zawinąć we folie spożywczą i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować cienko, wycisnąć w tortownicy i upiec w 180 C ok 15 minut. Nadzienie: Kabanosy pokroić drobno, ser pokroić w cząstki, pomidory umyć, szpinak umyć i lekko posiekać, pieczarki pokroić w ćwiartki. Jajka połączyć z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Na patelni z odrobiną tłuszczu zeszklić cebulę, pokrojone kabanosy, cebulę, pieczarki i po chwili dodać szpinak i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Lekko wystudzone składniki wyłożyć na wypieczona bazę tarty, dodać masę jogurtowo-jajeczną i finalnie udekorować pomidorkami i kawałkami sera brie. Tarte upiec 30 minut w 190C.