Spaghetti alla crema di limone e zafferano, czyli makaron z kremowym sosem z cytryny i szafranu
Składniki na 4 osoby:
- 200g spaghetti,
- 2 cytryny,
- kilka pręcików szafranu,
- 100g tartego parmezanu,
- 100 ml śmietanki 36%
Zetrzyj skórkę z cytryn, wyciśnij z nich sok i wrzuć do soku szafran. Na patelni podgrzej śmietankę, dodaj parmezan, sok z cytryny z szafranem i skórkę i gdy całość jest gorąca wrzuć do środka ugotowany makaron. Wymieszaj energicznie. Gotowe
Nidi di spaghetti gratinati, czyli zapiekane gniazda spaghetti
Składniki na 4 osoby:
- 200g spaghetti,
- 400 ml pulpy pomidorowej,
- 400g ser mozzarella,
- 100g sera pecorino,
- 1 cebula,
- 1 doniczka bazylii,
- oliwa z oliwek
Ugotuj makaron, nasmaruj blachę na muffinki oliwą. Pulpę pomidorową podgrzej w rondlu, dodaj pocięta drobno cebulę i bazylię. Wrzuć do środka makaron, wyjmij i skręć widelcem tak aby włożyć gniazdo do muffinki. Całość posyp mozzarellą i pecorino. Zapiekaj około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serwuj gorące. Gotowe
Pasta con le sarde, czyli makaron z sardynkami i anchovis
Składniki na 4 osoby:
- 200g Bucatini,
- 300g sardynek,
- 40g orzeszków piniowych,
- 30g rodzynek,
- 50g bułki tartej,
- 1 koper włoski,
- 1 słoiczek anchovis,
- oliwa z oliwek
Na patelni dodaj oliwę i wrzuć pocięty drobno fenkuł. Podsmaż w nim anchois i małe filety sardynek. Na drugiej patelni podprażonych na sucho bułkę tartą z orzeszkami i rodzynkami. Ugotuj makaron, zanurz w sosie z anchois i sardynek a następnie całość posyp bułką z orzeszkami i rodzynkami. Podawaj gorące. Gotowe