Ciastko francuskie z serem, szynką dojrzewająca i owocami
- 200g sera z błękitnym przerostem pleśni
- 2 gruszki
- 2 łyżki konfitury z żurawiny lub mrożonej żurawiny
- 2 jaja
- 8 plasterków szynki dojrzewającej
- Garść orzechów
Płat ciasta podzielić na 8 części, posmarować rozmąconym jajkiem. Gruszki pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Dodać plasterki szynki, tarty ser z błękitnym przerostem pleśni i żurawinę. Uformować ciasteczka i umieścić na blasze z pergaminem w rozgrzanym piekarniku do 220 C na 15 minut.
Bitki wołowe w sosie serowym
- 150g sera z błękitnym przerostem pleśni
- 500 g mięsa wołowego z udźca
- Odrobina mąki do obtoczenia mięsa
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 śliwki
- Przyprawy: goździki, cynamon, sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy
- 100ml śmietanki 30 %
- Ok 500ml bulionu lub wody
- 5 marchewek
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- Kilka gałązek tymianku
- Olej do smażenia
- 1 łyżka miodu
Mięso pokroić w plastry, lekko ubić, oprószyć przyprawami i mąką. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoto, dodać siekaną cebula i czosnek, podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok 60 minut. Kiedy mięso zmięknie dodać śmietankę i pokruszony ser z błękitnym przerostem pleśni. Podgrzewać jeszcze kilka minut i finalnie doprawić do smaku. Marchew – obrać i pokroić w ćwiartki wzdłuż. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać miód tymianek i sok pomarańczowy. Dusić ok 30 minut. Kiedy sok odparuje i powstanie gęsta glazura doprawić finalnie do smaku i podać do mięsa.
Roladka schabowa z żurawiną i serem z błękitnym przerostem pleśni
- 200g sera z błękitnym przerostem pleśni
- 600g schabu bez kości
- 400g szpinaku
- 150g żurawiny
- Sól, pieprz,
- 200g bułki tartej
- 2 jaja
- Olej do smażenia
Mięso podzielić na 150g porcje i lekko rozbić. Oprószyć przyprawami Szpinak oczyścić, podsmażyć z solą, pieprzem. Ser połamać i połączyć ze szpinakiem i żurawiną. Masę wystudzić. Zimną masa nadziewać rozbite plastry schabu, opanierować w jaju, mące i bułce - usmażyć na złoto.