Wielkopolska:
Szagówki z okrasą - poznańskie kopytka z okrasą z cebulki i kiełbasy
- 60 dkg ziemniaków,
- 30 dkg mąki pszennej (tyle aby ciasto się nie kleiło),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 20 dkg kiełbasy wielkopolskiej
- tłuszcz do podsmażenia
- Natka pietruszki
- Wędzony twaróg
Ziemniaki ugotować, wysypać z garnka (ziemniaki nie mogą być zbyt wodniste ani kleiste). Letnie ziemniaki przeciskamy przez praskę, a gdy wystygną zarabiamy z resztą składników dodajemy jajko, mąkę, sól (im krócej wyrabiamy tym są lepsze).Jeśli jeszcze są lepiące to podsypać jeszcze mąką (ciasto musi być gładkie).
Uformować wałki i pokroić na szagę czyli na ukos.
W garnku zagotować wodę i osolić wrzucić szagówki do gotującej wody od wypłynięcia na górę, gotować przez 2-3 minuty. Ugotowane przełożyć od razu na talerz, polać podsmażoną cebulką z kiełbasą i posypać siekaną natką i pokruszonym twarożkiem.
Górny Śląsk:
Karminadle z krupniokiem z kartoflami i buraczkami
- 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej
- 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa)
- 2 cebule
- 1 jajko
- niecałe pół szklanki mleka
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
- 200g Kaszanki gryczanej
- 2kg ziemniaków
- 1kg buraków
- Cytryna
- 2 łyżki mąki pszennej
- Łyżka masła
Bułkę należy pokruszyć i wymieszać z mlekiem, a gdy zmięknie, zmielić, zmiksować blenderem lub rozgnieść przy pomocy widelca – ma przypominać jednolitą papkę. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na smalcu. Bulkę i cebulę dodaj do mięsa, wbij jajko, dodaj rozdrobniona kaszankę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na chwilę, aby masa stężała.
Zwilżonymi dłońmi z masy formuj kulki, które następnie lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
Karminadle smaż z obu stron na dużej ilości smalcu aż zrobią się rumiane. Buraki myjemy i gotujemy je w wodzie do miękkości. Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę, dodajemy buraki, mieszamy i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy sok z cytryny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.