LEMON RICE, CZYLI RYŻ SMAŻONY Z CYTRYNĄ I ORZECHAMI NERKOWCA
Składniki:
- 120 g ryżu
- 10-12 szt. liści curry
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- garść nerkowców namoczonych
- 1 suszone chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sok z 1/2 limonki
- sól według uznania
- 2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Nerkowce moczymy w wodzie przez ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wsypujemy czarną gorczycę, nerkowce i smażymy przez 1-2 min.
Teraz dodajemy asafetydę, suszony chili, imbir, liście curry i mieszając wszystko dorzucamy cebulę i dalej smażymy 1-2 min.
Teraz dokładamy ugotowany ryż, kurkumę i sól. Dokładnie mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. Wyłączamy gaz, wlewamy sok z limonki, finalnie mieszamy i zajadamy.
GRILLOWANE FILETY Z RYBY (LABRAKS, DORADA, SANDACZ)
Składniki:
- Filety z labraksa, dorady lub sandacza (ze skórą)
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Świeży rozmaryn lub tymianek
- Sól morska i pieprz
Sposób przygotowania:
Filety skrop oliwą i sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem, przyprawami i świeżymi ziołami.
Odstaw na 15–30 minut do marynowania.
Grilluj filety skórą do dołu przez 3–5 minut, potem delikatnie odwróć i grilluj jeszcze przez 2–3 minuty.
Podawaj z lekką sałatką lub grillowanymi warzywami.