Pytanie na Śniadanie

Ryż smażony z cytryną i grillowane filety z ryby

LEMON RICE, CZYLI RYŻ SMAŻONY Z CYTRYNĄ I ORZECHAMI NERKOWCA


Składniki:

  • 120 g ryżu
  • 10-12 szt. liści curry
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • garść nerkowców namoczonych
  • 1 suszone chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sok z 1/2 limonki
  • sól według uznania
  • 2 łyżki oleju kokosowego

 

 

Sposób przygotowania:

Nerkowce moczymy w wodzie przez ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wsypujemy czarną gorczycę, nerkowce i smażymy przez 1-2 min.

Teraz dodajemy asafetydę, suszony chili, imbir, liście curry i mieszając wszystko dorzucamy cebulę i dalej smażymy 1-2 min.

Teraz dokładamy ugotowany ryż, kurkumę i sól. Dokładnie mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. Wyłączamy gaz, wlewamy sok z limonki, finalnie mieszamy i zajadamy.

GRILLOWANE FILETY Z RYBY (LABRAKS, DORADA, SANDACZ)

 

Składniki:

  • Filety z labraksa, dorady lub sandacza (ze skórą)
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeży rozmaryn lub tymianek
  • Sól morska i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filety skrop oliwą i sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem, przyprawami i świeżymi ziołami.

Odstaw na 15–30 minut do marynowania.

Grilluj filety skórą do dołu przez 3–5 minut, potem delikatnie odwróć i grilluj jeszcze przez 2–3 minuty.

Podawaj z lekką sałatką lub grillowanymi warzywami.

Więcej na ten temat