Pytanie na Śniadanie

Śliwkowa kuchnia Joli Kleser cz.2

Powidła śliwkowe na kilka sposobów

  • 2 kg ulubionych śliwek 
  • 2 duże łyżki cukru 

Dodatki: 

  • kardamon łyżeczka 
  • cynamon cejloński 3 laski 
  • skórka i sok z pomarańczy 2 szt. 

Śliwki należy umyć i pozbyć się pestek. Część wrzuć do naczynia z cukrem i cynamonem, następne połącz z cukrem i kardamonem. Trzecie naczynie to śliwki z cukrem i pomarańczą. Całość włóż do piekarnika. Wybierz funkcję STEAMIFY i nastaw. 

Następnie powidła przełóż do słoików i pasteryzuj je w piekarniku nagrzanym do 120 st. przez 30 min.


Pierś kaczki z sosem śliwkowym w towarzystwie pieczonej pietruszki 

  • pierś z kaczki 
  • powidła śliwkowe z poprzedniego przepisu 
  • pietruszka w korzeniu 0,5 kg 
  • oliwa 
  • sól, czarny pieprz 
  • śmietanka kremówka 100 ml 
  • rozmaryn w doniczce 

Skórę kaczki ponacinaj w szachownicę, wytop z niej nadmiar tłuszczu i przenieś do piekarnika.

Pietruszkę obierz i polej oliwą, dopraw przyprawami. Wstaw do piekarnika.

Upieczona pietruszkę zmiksuj ze śmietankę i podawaj z powidłami śliwkowymi j i upieczoną kaczką. 


Kluski na parze z musem śliwkowym i czekoladą 

  • kluski na parze 3 szt. 
  • powidła śliwkowe 
  • gorzka czekolada 100 g 
  • orzechy laskowe 25g 
  • mięta w doniczce 

Kluski wyjmij z opakowania i włóż do piekarnika. Wybierz funkcję STEAMIFY. Para spowoduje, że kluski odświeżysz i będą jak dopiero co zrobione. Powidła śliwkowe wymieszaj z tartą czekoladą. Kluski podawaj z musem śliwkowo-czekoladowym. Posyp posiekanymi orzechami i ozdób miętą. 

Więcej na ten temat