Powidła śliwkowe na kilka sposobów
- 2 kg ulubionych śliwek
- 2 duże łyżki cukru
Dodatki:
- kardamon łyżeczka
- cynamon cejloński 3 laski
- skórka i sok z pomarańczy 2 szt.
Śliwki należy umyć i pozbyć się pestek. Część wrzuć do naczynia z cukrem i cynamonem, następne połącz z cukrem i kardamonem. Trzecie naczynie to śliwki z cukrem i pomarańczą. Całość włóż do piekarnika. Wybierz funkcję STEAMIFY i nastaw.
Następnie powidła przełóż do słoików i pasteryzuj je w piekarniku nagrzanym do 120 st. przez 30 min.
Pierś kaczki z sosem śliwkowym w towarzystwie pieczonej pietruszki
- pierś z kaczki
- powidła śliwkowe z poprzedniego przepisu
- pietruszka w korzeniu 0,5 kg
- oliwa
- sól, czarny pieprz
- śmietanka kremówka 100 ml
- rozmaryn w doniczce
Skórę kaczki ponacinaj w szachownicę, wytop z niej nadmiar tłuszczu i przenieś do piekarnika.
Pietruszkę obierz i polej oliwą, dopraw przyprawami. Wstaw do piekarnika.
Upieczona pietruszkę zmiksuj ze śmietankę i podawaj z powidłami śliwkowymi j i upieczoną kaczką.
Kluski na parze z musem śliwkowym i czekoladą
- kluski na parze 3 szt.
- powidła śliwkowe
- gorzka czekolada 100 g
- orzechy laskowe 25g
- mięta w doniczce
Kluski wyjmij z opakowania i włóż do piekarnika. Wybierz funkcję STEAMIFY. Para spowoduje, że kluski odświeżysz i będą jak dopiero co zrobione. Powidła śliwkowe wymieszaj z tartą czekoladą. Kluski podawaj z musem śliwkowo-czekoladowym. Posyp posiekanymi orzechami i ozdób miętą.