Składniki:
- 1 litr zakwasu pszennego na barszcz biały
- 500 g białej kiełbasy surowej
- 200 g żeberek wędzonych
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- zestaw włoszczyzny
- 2 białe cebule
- główka czosnku
- słoiczek chrzanu
- pęczek lubczyku
- pęczek majeranku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Żeberka razem z włoszczyzną i suchymi ziołami zalej wodą i gotuj około godziny. W międzyczasie pokrój w piórka cebule, czosnek w plasterki i podsmaż na oleju, zalej wywarem, dodaj mięso z żeberek i kiełbasy, całość zaciągnij chrzanem i gotuj około 30 minut. Dodaj zakwas, wymieszaj. Dopraw solą, świeżymi ziołami, zaciągnij śmietaną. Serwuj z kiełbaską i ugotowanymi na twardo jajkami.