Pytanie na Śniadanie

Barszcz biały z kiełbasą i rzeżuchą

Składniki:

  • 1 litr zakwasu pszennego na barszcz biały
  • 500 g białej kiełbasy surowej
  • 200 g żeberek wędzonych
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 6 jajek
  • zestaw włoszczyzny
  • 2 białe cebule 
  • główka czosnku 
  • słoiczek chrzanu
  • pęczek lubczyku 
  • pęczek majeranku
  • kilka liści laurowych 
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu 
  • sól 
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Żeberka razem z włoszczyzną i suchymi ziołami zalej wodą i gotuj około godziny. W międzyczasie pokrój w piórka cebule, czosnek w plasterki i podsmaż na oleju, zalej wywarem, dodaj mięso z żeberek i kiełbasy, całość zaciągnij chrzanem i gotuj około 30 minut. Dodaj zakwas, wymieszaj. Dopraw solą, świeżymi ziołami, zaciągnij śmietaną. Serwuj z kiełbaską i ugotowanymi na twardo jajkami. 

Więcej na ten temat