Pytanie na Śniadanie

Pierś z kaczki

Składniki:

  • 2 duże piersi z kaczki 
  • 600 g gotowanych buraków
  • 300 ml śmietany 30%
  • 4 ziemniaki
  • duży seler 
  • kostka masła 
  • słoiczek chrzanu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz 

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki natnij od strony skóry i smaż na bardzo małej ilości oleju, dopraw solą i pieprzem. Przewróć skórą do góry i wykończ w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 6 minut. W międzyczasie ugotuj obrane ziemniaki i seler. Zblenduj je, zaciągnij śmietanką i masłem. Dopraw solą i pieprzem. Buraki zetrzyj na grubej tarce, połącz z chrzanem i zasmaż na maśle na patelni, dopraw. Kaczkę podawaj z puree i buraczkami. 

Więcej na ten temat