Pytanie na Śniadanie

Kuchnia sezonowa

Mini uszka nadziewane twarogiem z czosnkiem niedźwiedzim

  • 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 120 ml oleju 
  • około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut) 
  • 200g twarogu 
  • Ok 50g czosnku niedźwiedziego 
  • 20g mieszanych świeżych ziół 
  • 1 cebula 
  • Olej do smażenia 
  • 3 pęczki botwinki 
  • 250ml śmietanki 30% 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka chrzanu 
  • Sól, pieprz do smaku 

Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. 

Z przygotowanego ciasta pierogowego wykroić małe kółka i wypełnić nadzieniem z twarogu 

Nadzienie - na patelni podsmażyć siekaną cebulę, i po chwili dodać siekane liście czosnku. Składniki połączyć z rozgniecionym twarogiem i finalnie doprawić do smaku. 

Nadziewać małe uszka i gotować w lekko osolonej wodzie aż wypłyną. 

Warzywa w sosie – botwinkę i czosnek posiekać. Na patelni najpierw zeszklić czosnek, dodać listki botwinki a następnie dodać śmietankę. Całość zagotować, dodać chrzan i finalnie doprawić. Dodać ugotowane uszka i podać.


Grillowana świeca wołowa, tłuczony bób z ziemniakami i jarmużem 

  • 1 świeca wołowa tzw. Hanger steak 
  • Sól, pieprz, ciemny sos sojowy 
  • 200g jarmużu 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 500g bobu 
  • 2 łyżki masła 
  • 50g koperku 

Mięso wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.

Oczyścić z błon i wymasować z przyprawami bezpośrednio przed obróbką.

Grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok 6 minut z każdej strony. Mięso zawinąć w folie aluminiową, aby nie ostygło, ale odpoczęło.

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Na osobnej patelni podsmażyć siekana cebulkę, bób i jarmuż. Całość połączyć z ziemniakami i finalnie doprawić do smaku. Podać z grillowanym mięsem. 


Schabowy grillowany z glazurowanymi warzywami

  • 500g schabu bez kości 
  • 500ml soku z kiszonych ogórków 
  • 4 pęczki botwinki 
  • 2 pęczki rzodkiewki 
  • 150g pomidorów koktajlowych 
  • Garść szpinaku 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżki ulubionego octu 
  • 2 łyżki cukru 
  • Kilka gałązek tymianku 
  • Sól, papryka, majeranek, pieprz 

Schab pokroić w plastry i zalać sokiem z ogórków kiszonych na kilka godzin.

Kiedy skruszej wyjąc z soku, osuszyć i wymasować z przyprawami.  

Umieścić na rozgrzanym grillu i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony.

Warzywa (oprócz pomidorów i szpinaku) – pokroić w różne cząstki. Krótko obsmażyć na oleju, dodać miód, ocet i cukier. Wolno podgrzewać, aż złapie kolor. Finalnie doprawić do smaku i dodać pomidorki ze szpinakiem.


Karczek z zielonymi warzywami w sosie Dan Dan

  • 500g karkówki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 por 
  • ¼ kapusty wiosennej 
  • 100g fasolki szparagowej 
  • 1 pęczek dymki 
  • 100g groszku cukrowego 
  • 1 ząbek czosnku 

Sos: 

  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu chilli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka sosu ostrygowego 
  • Sok z ½ cytryny 

Karczek pokroić w cienkie słupki.

Zamarynować z sosem sojowym i mąką ziemniaczaną – odstawić na 15 minut.

Warzywa pokroić w drobne, równe cząstki.

Sos – składniki połączyć z 3 łyżkami wody.

Na patelni podsmażyć marynowany karczek. 

Opróżnić patelnię i usmażyć siekany czosnek, dodać resztę warzyw i przygotowany sos. Całość dusic ok 2 minuty, dodać karczek i dusić jeszcze ok 2 minuty. 


Pierogi z rabarbarem, prażonym jabłkiem, twarogiem i sosem z białej czekolady 

Ciasto na 40 pierogów:

  • 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 120 ml oleju 
  • około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut) 

Nadzienie z rabarbarem i białą czekoladą: 

  • 500g rabarbaru 
  • 2 jabłka 
  • 200g chudego 
  • 1-2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 200ml kwaśniej śmietany 
  • 1 tabliczka białej czekolady 
  • 200ml śmietanki 30% 

Ciasto: Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. 

Nadzienie: Rabarbar obrać i pokroić w drobne cząstki. Na patelni wysypać cukier i kiedy zacznie się topić dodać pokrojone w kostkę jabłka i rabarbar. Kiedy lekko zmięknie dodać odrobinę maki ziemniaczanej, aby mieć pewność, że masa zgęstnieje. Wystudzone połączyć z twarogiem i doprawić do smaku.

Przygotowane ciasto rozwałkować, wykroić okrągłe kształty, napełniać masa z rabarbaru i ulepić. Gotować do momentu aż wypłyną i podać z sosem.

Sos – śmietanę podgrzać i zalać połamaną czekoladę, Całość dokładnie wymieszać.


Więcej na ten temat