Mini uszka nadziewane twarogiem z czosnkiem niedźwiedzim
- 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml oleju
- około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut)
- 200g twarogu
- Ok 50g czosnku niedźwiedziego
- 20g mieszanych świeżych ziół
- 1 cebula
- Olej do smażenia
- 3 pęczki botwinki
- 250ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- Sól, pieprz do smaku
Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Z przygotowanego ciasta pierogowego wykroić małe kółka i wypełnić nadzieniem z twarogu
Nadzienie - na patelni podsmażyć siekaną cebulę, i po chwili dodać siekane liście czosnku. Składniki połączyć z rozgniecionym twarogiem i finalnie doprawić do smaku.
Nadziewać małe uszka i gotować w lekko osolonej wodzie aż wypłyną.
Warzywa w sosie – botwinkę i czosnek posiekać. Na patelni najpierw zeszklić czosnek, dodać listki botwinki a następnie dodać śmietankę. Całość zagotować, dodać chrzan i finalnie doprawić. Dodać ugotowane uszka i podać.
Grillowana świeca wołowa, tłuczony bób z ziemniakami i jarmużem
- 1 świeca wołowa tzw. Hanger steak
- Sól, pieprz, ciemny sos sojowy
- 200g jarmużu
- 1 kg ziemniaków
- 500g bobu
- 2 łyżki masła
- 50g koperku
Mięso wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.
Oczyścić z błon i wymasować z przyprawami bezpośrednio przed obróbką.
Grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok 6 minut z każdej strony. Mięso zawinąć w folie aluminiową, aby nie ostygło, ale odpoczęło.
Ziemniaki ugotować i odcedzić. Na osobnej patelni podsmażyć siekana cebulkę, bób i jarmuż. Całość połączyć z ziemniakami i finalnie doprawić do smaku. Podać z grillowanym mięsem.
Schabowy grillowany z glazurowanymi warzywami
- 500g schabu bez kości
- 500ml soku z kiszonych ogórków
- 4 pęczki botwinki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 150g pomidorów koktajlowych
- Garść szpinaku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki ulubionego octu
- 2 łyżki cukru
- Kilka gałązek tymianku
- Sól, papryka, majeranek, pieprz
Schab pokroić w plastry i zalać sokiem z ogórków kiszonych na kilka godzin.
Kiedy skruszej wyjąc z soku, osuszyć i wymasować z przyprawami.
Umieścić na rozgrzanym grillu i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony.
Warzywa (oprócz pomidorów i szpinaku) – pokroić w różne cząstki. Krótko obsmażyć na oleju, dodać miód, ocet i cukier. Wolno podgrzewać, aż złapie kolor. Finalnie doprawić do smaku i dodać pomidorki ze szpinakiem.
Karczek z zielonymi warzywami w sosie Dan Dan
- 500g karkówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 por
- ¼ kapusty wiosennej
- 100g fasolki szparagowej
- 1 pęczek dymki
- 100g groszku cukrowego
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chilli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- Sok z ½ cytryny
Karczek pokroić w cienkie słupki.
Zamarynować z sosem sojowym i mąką ziemniaczaną – odstawić na 15 minut.
Warzywa pokroić w drobne, równe cząstki.
Sos – składniki połączyć z 3 łyżkami wody.
Na patelni podsmażyć marynowany karczek.
Opróżnić patelnię i usmażyć siekany czosnek, dodać resztę warzyw i przygotowany sos. Całość dusic ok 2 minuty, dodać karczek i dusić jeszcze ok 2 minuty.
Pierogi z rabarbarem, prażonym jabłkiem, twarogiem i sosem z białej czekolady
Ciasto na 40 pierogów:
- 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml oleju
- około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut)
Nadzienie z rabarbarem i białą czekoladą:
- 500g rabarbaru
- 2 jabłka
- 200g chudego
- 1-2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200ml kwaśniej śmietany
- 1 tabliczka białej czekolady
- 200ml śmietanki 30%
Ciasto: Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Nadzienie: Rabarbar obrać i pokroić w drobne cząstki. Na patelni wysypać cukier i kiedy zacznie się topić dodać pokrojone w kostkę jabłka i rabarbar. Kiedy lekko zmięknie dodać odrobinę maki ziemniaczanej, aby mieć pewność, że masa zgęstnieje. Wystudzone połączyć z twarogiem i doprawić do smaku.
Przygotowane ciasto rozwałkować, wykroić okrągłe kształty, napełniać masa z rabarbaru i ulepić. Gotować do momentu aż wypłyną i podać z sosem.
Sos – śmietanę podgrzać i zalać połamaną czekoladę, Całość dokładnie wymieszać.