Zielony twaróg z brokułem i płatkami migdałów
- 300 g sera białego twarogowego
- 1 brokuł
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1/2 cytryny, tylko sok
- Szczypta soli
- Płatki migdałów
- Bajgle do serwowania
W garnku ugotować różyczki brokuła, kiedy zmięknie zahartować zimna woda wrzucić go do robota kuchennego dodać zioła (pietruszkę, szczypiorek, bazylię) i zmiażdżyć na zieloną pulpę Następnie dodaj ser twarogowy i awokado.
Uruchom robota kuchennego i dodaj sok z cytryny, aż pasta będzie jasna, puszysta i dobrze się połączy. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Dopraw szczyptą soli. Podawać na opiekanych bułeczkach.
Mleczny wrap
- łyżka masła
- 1/3 szklanki sera złotego startego
- 1/2 szklanki serka śmietankowego, zmiękczonego
- 1/3 szklanki sera feta, pokruszonego
- 1 szklanka białek
- Sól, pieprz
- 2 szklanki szpinaku
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów
- 5 placków wrap pełnoziarnistych
- 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów
Dodaj na patelnie małą łyżeczkę masła i smaż szpinak na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie. Zdejmij z ognia i odstaw. Po usmażeniu szpinaku rozpuść masło na tej samej patelni na średnim ogniu. Dodaj białka i dopraw solą i pieprzem, aby białka utworzyły omlet, Za pomocą łopatki złóż omlet na trzy części i kontynuuj gotowanie do ścięcia się białka. Zdejmij z ognia i pokrój na 5 kawałków. W międzyczasie wymieszaj posiekane suszone pomidory z serkiem śmietankowym oraz sól i pieprz do smaku. Każdy wrap posmaruj odrobiną serka śmietankowego, a następnie posyp szpinakiem. Dodaj białko, a następnie posyp żółtym serem i dodatkowymi suszonymi pomidorami. Złóż wrap, wsuwając dwa boki, a następnie zwijając. Opiekaj wrapa w razie potrzeby na tej samej patelni na średnim ogniu przez 1-2 minuty, a następnie przekrój na pół i podawaj.
Cukinia zapiekana w śmietanie
- Śmietana kremowa 30% do zapiekania
- 2 szklanki startego żółtego sera
- 2 szklanki sera typu mozzarella
- ¼ szklanki parmezanu, startego
- Masło klarowane
- 2 średnie cukinie
- 2-3 białka ubite na pianę
- ½ łyżeczki proszku czosnkowego
- 1 ½ szklanki sosu marinara
- ¾ szklanka mąki
- ¾ filiżanka włoskiej bułki tartej
- 1/8 łyżeczki koszernej soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- Bagietka
Cukinię umyć i osuszyć. Pokrój w plastry, staraj się nie kroić grubszych, bo nie będą tak chrupiące. Połóż na ręcznikach papierowych i posyp równomiernie lekką warstwą soli. Odwróć i powtórz. Białka z czosnkiem w proszku ubić na pianę. Połącz składniki panierki w małej misce. Zanurz każdą cukinię w białkach jajek, a następnie obtocz obficie w panierce. Usmaż na chrupko z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Złóż Zapiekankę Rozgrzej piekarnik do 200°. Nałóż łyżkę sosu marinara na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 9 x 13, na tyle, aby lekko go pokryć. Na wierzch ułóż warstwę smażonej cukinii. Na każdy z nich polać sosem marinara, a następnie posypać warstwą sera mozzarella. Powtarzaj, aż zużyjesz całą cukinię. Śmietankę doprawa solą i pieprzem i wlej na spod naczynia cienką warstwę. Piecz bez przykrycia przez 20-25 minut, aż ser się rozpuści i zacznie brązowieć. Podawać z pieczywem czosnkowo-serowym.