Gruzińska Tabaka z kurzych udek w sosie jagodowym
Składniki na 4 osoby:
- 800g trybowanych udzików kurczęcych ze skórą,
- 2 ząbki czosnku posiekane lub zgniecione,
- 4 łyżki octu winnego,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki masła,
- 500g jagód,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 duża czerwona cebula,
- 1 mały pęczek kolendry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
Czosnek utrzyj w moździerzu z kolendrą, papryką, solą i całość zalej octem winnym. Wymieszaj i połącz ze stopionym masłem. Udziki natrzyj marynatą i smaż na płaskiej patelni przyciskając je z góry drugą. Smaż szybko z jednej i drugiej strony a pod koniec wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10 minut. W tym czasie zrób sos jagodowy łącząc jagody z cukrem i dusząc je krótko. Zrób szybką sałatkę poprzez połączenie pociętej w piórka czerwonej cebuli z przepłukaną czerwoną fasolą i kolendra. Całość zaciągnij oliwa, dopraw solą i pieprzem i podawaj z kurczakiem i jagodami. Gotowe
Pollo & Mojo Rojo, czyli kurczęce udziki w ostrym kanaryjskim sosie
Składniki na 4 osoby:
- 8 pałek kurczaka,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 400ml czerwonego wytrawnego wina,
- sól,
sos:
- 1 słoiczek pieczonej papryki w zalewie,
- 2 łyżki ostrej czerwonej papryki,
- 4 łyżki słodkiej czerwonej papryki,
- 100g mielonych migdałów,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- sól,
- 2 paczki ugotowanych młodych ziemniaczków
Pałki kurczaka włóż do garnka, dodaj całe ząbki czosnku, liście laurowe, oregano, wino i całość dopełnij wodą tak aby zakryć mięso. Wstaw na ogień i duś na małym ogniu. Gdy kurczak się gotuje przygotuj sos mojo rojo blendując w blenderze kielichowym: pieczoną paprykę (bez zalewy), obie suszone papryki, migdały, czosnek i kmin rzymski. Całość dopraw solą i rozluźnij zalewą z pieczonych papryk i oliwą. Po około 10 minutach gotowania kurczaka woda z winem odparuje na tyle, że możesz dodać mojo rojo do garnka. Duś kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając. Oceń czy przykrywać – sos powinien być gęsty. Serwuj z ziemniakami. Gotowe
Vollaille des Landes avec sauce albufera, czyli klasyczny duszony kurczak po francusku
Składniki na 4 osoby:
- 4 udka kurczęce,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 cały por,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 1 biała cebula,
- oliwa z oliwek,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 litr wywaru z kurczaka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 50g zimnego masła,
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%,
- sól, pieprz,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 słoiczek kaparów,
- 400g ryżu
Marchewkę, pietruszkę, por, seler naciowy i cebulę pokrój w grubą kostkę i podsmaż krótko w garnku o grubym dnie. Na warzywach ułóż udka, natrzyj je solą i pieprzem, dodaj do garnka liście laurowe, ziele angielskie i pół litra wywaru z kurczaka. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 45 minut. W tym czasie podgrzej resztę wywaru a na patelni stop masło i zaciągnij je mąką. Zrób zasmażkę i połącz ją z gorącym wywarem. Zagotuj nieustannie mieszając a następnie dodaj kapary i kwaśną śmietanę. Całość podgrzej, nie gotuj i dodaj do środka natkę pietruszki. Wyciągnij kurczaka i polej sosem. Serwuj z ryżem i natką pietruszki. Gotowe