Pierogi z ziemniakami i grzybami/ sos śmietanowy z chrzanem
Podstawowy przepis na ciasto pierogowe:
Ciasto na 40 pierogów:
- 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml oleju
- około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut)
Farsz do pierogów:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g białego twarogu
- 250g świeżych grzybów
- 2 duże cebule
- Olej do smażenia
- sól i czarny pieprz
Sos:
- 250ml śmietanki 30%
- 30g szczypiorku
- 30g natki
- 1 cebula
- 2 łyżki octu winnego
Ciasto - Mąkę połączyć z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodawać po trochu bardzo gorącą wodę. Wyrobić gładkie i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Nadzienie - Grzyby oczyścić, pokroić w cząstki i podsmażyć z siekana cebulką. Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez prasę.
W misce połączyć rozdrobnione ziemniaki z cebulą, serem białym, solą oraz pieprzem i wrabiać zwięzły farsz. Ulepić pierogi i gotowa ok 5 -7 minut lub od momentu wypłynięcia ok 1-2 minut. Podawać ze zrumienioną cebulką
Sos – na patelni z olejem zeszklić siekana cebulę, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku i kiedy lekko zgęstnieje odstawić z grzania. Zakwasić i podać z pierogami.
Biała polewka z kwaśniej i słodkiej śmietany
- 200ml wody
- 1-2 łyżki
- 250ml kwaśnej śmietany 12%
- 250ml słodkiej śmietany 12%
- 500ml maślanki
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 300g boczku
- 300g cebuli
- Olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoto.
Nabiał połączyć z mąką.
W rondlu zagotować wodę i do gorącej wlać mieszaninę nabiału z mąką. Doprowadzić ostrożnie do wrzenia i odstawić.
Na patelni podsmażyć gotowane pyry.
Placki na zakwasie chlebowym
Placki:
- 50g zakwasu żytniego
- 400g białej mąki chlebowej
- 280g wody
- 280g mleka
- 8g soli
Twarożek:
- 800g jogurtu naturalnego
- Opcjonalnie sól, zioła, przyprawy
- miska, sitko, gaza
Gulasz:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250g pieczarek
- 250ml soku pomidorowego
- 2 kolorowe papryki
- 1 cukinia
- Sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Twarożek – Jogurt podgrzać wolno do ok 80 C – nie doprowadzając do zagotowania. Po kilkunastu minutach podgrzewania jogurt zacznie przypominać zwarzone mleko, zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia. To najlepszy moment, aby dodać do niego dodatki smakowe – przyprawy, zioła.
Jogurt odcedzić wlewając go na sitko z gazą i kompletnie wystudzić. Ma być zimny, inaczej razem z serwatką wyleje się tłuszcz -czyli smak.
Placki - Ok 12 godzin wcześniej – Zakwas połączyć ze 100ml wodą i 100g maki, przykryć folią – to tzw. początek.
Pozostałe mleko i wodę podgrzać do temp 30-40 C
Wsypać do miski pozostałą mąkę i połączyć z ciepłym mlekiem z wodą i solą. Do takiej masy dodać przygotowany zaczyn i wymieszać. Znowu odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego.
Placki smażyć na lekko natłuszczonej patelni 3-4 minuty z każdej strony
Gulasz - Warzywa pokroić w podobnej wielkości cząstki.
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić cebulę, dodać czosnek, paprykę i resztę warzyw. Dopiero, kiedy się zarumienią dodać sok pomidorowy. Dusić ok 15 minut i finalnie doprawić do smaku.