Pytanie na Śniadanie

Miodowa kuchnia Braci Budnik cz.4

Tost francuski smażony w miodzie z sałatką owocową
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki miodu Cud Miód Sądecki Bartnik
  • 1\2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 plastry ananasa
  • 6 truskawek
  • 1 gruszka
  • Garść winogron
  • Kilka listków mięty
Jajka wybijamy do miski, roztrzepujemy dodając mleko i cynamon mielony. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy zacznie wrzeć dodajemy dwie łyżki miody i mieszamy. Chleb tostowy namaczamy w cynamonowym mleku z jajkiem, następnie smażymy na złoty kolor na miodzie z masłem. W tym czasie wszystkie owoce kroimy w jednakowej wielkości kostkę, wkładamy do miski i mieszamy z dwiema łyżkami miodu oraz posiekaną miętą. Usmażone tosty odsączamy na ręczniku papierowym, układamy na talerzu a na górę układamy zamarynowaną sałatkę owocową, dodatkowo możemy obsypać cynamonem lub cukrem pudrem.
 
Zupa krem marchwiowy z mlekiem kokosowym, nasionami kolendry, miodem z chilli i czosnkiem
  • 1 kg marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki miodu z chilli i czosnkiem Sądecki Bartnik
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • Sól, pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy w rondlu na maśle kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki, dusimy pod przykryciem kilka minut po czym dodajemy trzy łyżki miodu z chilli i czosnkiem, utłuczone ziarna kolendry, mieszamy i podlewam wywarem, gotujemy razem ok.25 minut po czym dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 10 minut.
Zdejmujemy zupę z płyty, miksujemy blenderem na gładki krem i przecieramy przez drobne sito, doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Zupę na talerzach dekoruję sosem balsamicznym i łyżką miodu z chilli i czosnkiem.
 
Żeberka wieprzowe marynowane w miodzie i sambalu, pieczone w warzywach korzeniowych i imbirze
  • 1 kg Żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki miodu naturalnego Sądecki Bartnik
  • 3 łyżki sambalu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1\2 selera
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1\2 szklanki wina czerwonego
  • Sól, pieprz do smaku
Glazura:
  • Miód 3 łyżki
  • Gorąca woda 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny 2 łyżki
Żeberka wieprzowe dzielimy na porcję krojąc co dwa żebra. Do miski trzemy na grubej tarce wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku. Cebulę i czosnek kroimy w piórka lub kostkę, podsmażamy na oleju, gdy osiągną złoty kolor dorzucamy resztę tartych warzyw i smażymy razem ok.10 minut. Gdy warzywa są usmażone przekładamy je do miski i dodajemy kolejno miód, sambal, musztardę, koncentrat pomidorowy, ocet oraz doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną marynatą obkładamy żeberka w naczyniu i dokładanie mieszamy aby żebra były całe w nich obtoczone a następnie przykrywamy i odkładamy do lodówki na całą noc aby się zamarynowały.
Następnego dnia wyciągamy je z lodówki, wyjmujemy żebra i oczyszczamy z marynaty. Marynatę warzywną układamy na dnie naczynia żaroodpornego, dolewamy pół szklanki czerwonego wina i na wierzchu układamy żebra mięsem do góry, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na minimum godzinę. W tym czasie w miseczce mieszamy 3 łyżki miodu z dwiema łyżkami gorącej wody i dwiema łyżkami octu balsamicznego. Po godzinie jeżeli żebra są już miękkie odkrywamy je, smarujemy przygotowaną glazurą i dopiekamy bez przykrycia przez kolejne 10-15 minut. Gotowe żeberka powinny z łatwością oddzielać się od kości, wyjmujemy je delikatnie z naczynia na talerz. Marynatę z warzywami przekładamy do blendera, miksujemy na gładki sos i podajemy z żeberkami i pieczywem.
Więcej na ten temat