Makaron z pomidorami i tuńczykiem
- Makaron Conchiglioni 300g
- Tuńczyk w sosie własnym 4 puszki
- Cebula biała 2szt
- Czosnek 4 ząbki
- Oliwki zielone x 150g
- Ser żółty twardy 0,3kg
- Oliwa z oliwek 100ml
- Oregano suszone 2 łyżki
- Pomidory pelati 3 puszki
- Kapary 4 łyżki
- Cytryna 1szt
- Natka pietruszki 1 pęczek
Farsz: Jedną cebulę, dwa ząbki czosnku, suszone oregano przesmażamy na oliwie i wystudzamy, ser trzemy na drobnej tarce a oliwki drobno siekamy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodając tuńczyka i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos: Pozostałą cebulę i czosnek drobno siekamy, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy kapary i pozostawiamy na ok. minutę, dodajemy pomidory pelatti i dusimy przez ok 10min, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i sokiem z cytryny.
Makaron: Makaron Conchiglioni wstępnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby był mocno al dente, wystudzamy w zimnej wodzie, do środka nakładamy nasz farsz i układamy ścisło w głębokiej blaszce wylanej sosem, przykrywamy i wkładamy do pieca w temp 180C na ok 10min. Następnie odkrywamy, posypujemy tartym serem i zapiekamy tym razem bez przykrycia następne 10min.
Malinowe tiramisu z kruszoną bezą
- Mascarpone 0,4kg
- Żółtka jaj 5szt
- Cukier 160g
- Białka jaj 150ml
- Biszkopty 1op
- Kawa 1 szklanka
- Amaretto 2 łyżki
- Maliny 300g
- Mięta 1 gałązka
Żółtka i 80g cukru ucieramy w kąpieli wodnej na puszystą masę, następnie dodajemy mascarpone. Do kawy dodajemy Amaretto i namaczamy w niej biszkopty którymi będziemy przekładać krem. Z białek i reszty cukru ubijemy bezę na puszystą masę bez wyczuwalnych kryształków, rozsmarowujemy na blaszce i pieczemy w 100 stopniach przez 1,2h a następnie studzimy i kruszymy na małe kawałki które łączymy z kremem tuż przed podaniem. W szklance na przemian wykładamy namoczone biszkopty, krem i maliny powtarzając warstwy min dwukrotnie, podajemy dekorując świeżą miętą.