Zalewa octowa
Składniki:
Ocet balsamiczny,
Ocet z polskich jabłek,
Ocet z polskich jabłek z ziołami i przyprawami,
Ocet królewski spirytusowy 6%,
Ocet winny cytrynowy,
Ocet winny z białego wina,
Ocet winny z czerwonego wina,
gwiazdka anyżu,
goździk,
ziele angielskie,
liść laurowy
Marynowany dorsz z warzywami korzeniowymi
Składniki na 10 osób:
1 mały cały dorsz,
1 zestaw obranej włoszczyzny: por, seler, pietruszka, cebula, marchew, pęczek koperku,
drobny cukier, zalewa octowa
Przepis: Zdejmij łuskę z ryby, wytnij filety i każdy podziel na równe kawałki. Przygotuj marynatę używając 150 ml octu jabłkowego, 2 gwiazdek anyżu, 4 liści laurowych i 6 ziaren ziela angielskiego. Do rondla w którym masz już ocet i przyprawy dodaj 2 łyżki cukru i całość zalej 1 litrem wody. Zagotuj i gdy wrze wrzuć do niego obrane i pocięte w drobna kostkę warzywa. Zmniejsz ogień i gotuj aż zmięknie odrobinę marchewka. Zdejmij marynatę z ognia i poczekaj aż lekko przestygnie. Dorsza ułóż w brytfance i zalej marynatą. Poczekaj około 10 minut i możesz go podawać wraz z chrupiącymi warzywami i świeżo pociętym koprem. Gotowe.
Gruszki w occie z sosem waniliowym i kruszonką
Składniki na 4 osoby:
2 duże gruszki konferencje,
zalewa octowa,
drobny cukier,
4 żółtka jajek,
1 laska wanilii,
500 ml śmietanki 36%,
50 g masła,
150 g płatków owsianych
Przepis: Przygotuj marynatę używając 150 ml octu jabłkowego, 2 gwiazdek anyżu, 4 liści laurowych i 6 ziaren ziela angielskiego. Do rondla w którym masz już ocet i przyprawy dodaj 2 łyżki cukru i całość zalej 1 litrem wody. Zagotuj i gdy wrze wrzuć do niej obrane, ale w całości gruszki. Zmniejsz ogień i gotuj gruszki aż będą miękkie. W międzyczasie przygotuj kruszonkę podgrzewając 2 łyżki cukru na suchej patelni. Poczekaj aż zacznie się karmelizować i dodaj wtedy płatki. Lekko je podsmaż i dodaj masło. Wszystko wymieszaj i wyłóż na papier pergaminowy do ostygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i zalej gorącą śmietanką z laską wanilli. Dodawaj do jajek powoli, energicznie mieszając aby żółtka się nie ścięły za szybko. Wyjmij gruszki, pokrój w plastry, polej sosem waniliowym i posyp kruszonką. Gotowe.