Pieczone warzywa kolorowe z piersią kaczki
- Marchew 2 szt.
- Pietruszka 2 szt.
- Ziemniaki 3 szt.
- Pasternak 1 szt.
- Buraki 1 szt.
- Oliwa
- Sól, pieprz
- Sezam
- Pierś kaczki 1 szt.
- Orzechy laskowe 1 łyżka
Warzywa umyj. Obierz wszystkie oprócz ziemniaków. Pokrój na ćwiartki, polej oliwą, lekko posól jeśli musisz i upiecz w 190 stopniach przez 25 minut. Pod koniec posyp sezamem. Pierś oczyść z piór, umyj i osusz. Połóż skórą do dołu na patelni i podpal gaz, smaż 2 minuty i obróć, smaż kolejne dwie minuty i odstaw na kilka minut na bok. Przed podaniem wstaw do piekarnika na 5-8 minut. Posól i posyp prażonymi orzechami oraz natką.
Pieczone warzywa kolorowe z zapiekaną kaszą gryczaną z kozim serem
- Kasza gryczana nie palona 100 g
- Ser kozi camembert ½ szt.
- Boczniaki 3 szt.
- Orzechy laskowe 1 łyżka
- Natka pietruszki 1 łyżka
- albo ryba na parze z orzechami
- Kolendra świeża 1 łyżka
Warzywa umyj. Obierz wszystkie oprócz ziemniaków. Pokrój na ćwiartki, polej oliwą, lekko posól jeśli musisz i upiecz w 190 stopniach przez 25 minut. Pod koniec posyp sezamem. Kaszę ugotuj na sypko. Boczniaki przesmaż na maśle klarowanym i wymieszaj z kaszą. Włóż do naczynia żaroodpornego na wierzchu posyp pokruszonym serem i zapiecz kilka minut w 180 stopniach. Posyp orzechami. Albo rybę opłucz i osusz. Ugotuj na parze zajmie to kilka minut, polej oliwą i posyp podprażonymi orzechami.
Pieczone warzywa kolorowe z humusem z orzechami i granatem
- Cieciorka 1 puszka
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa
- Tahini 2 łyżki
- Kmin rzymski
- Cytryna 1 szt.
- Orzechy lakowe 1 łyżka
- Granat 1 szt.
- Kolendra świeża 1 łyżka
Warzywa umyj. Obierz wszystkie oprócz ziemniaków. Pokrój na ćwiartki, polej oliwą, lekko posól jeśli musisz i upiecz w 190 stopniach przez 25 minut. Pod koniec posyp sezamem. Cieciorkę zblenduj razem z płynem, tahini, czosnkiem, oliwą. Dopraw sokiem z cytryny i kminem rzymskim. Posyp prażonymi orzechami i pestkami granatu i kolendrą.