Pizza z żurawiną i serem pleśniowym
Ciasto:
- 300 g mąki
- 30 g drożdży
- 150 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 2/3 łyżeczki soli
- 2/3 łyżeczki cukru
- Sos żurawinowy:
- 250 g świeżej żurawiny
- 100 g cukru
Dodatki:
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 100 g sera camembert
- 150 g tartej mozzarelli
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g świeżej żurawiny
- Świeża bazylia
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (36 stopni), dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie dodaj mąkę i sól. Zacznij mieszać ciasto, po czym dodaj oliwę, gdy będzie elastyczne odstaw je 45-60 minut, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotuj sos. Żurawinę zalej 100 ml wody. Gotuj 10 minut po czym wsyp cukier i duś kolejne 20 aż powstanie gęsty sos. Ciasto rozwałkuj na kształt koła i ułóż na blaszce. Posmaruj spód sosem, na wierzchu ułóż kawałki serów, żurawinę i orzechy. Piecz pizzę w 250 stopniach przez 12-15 minut, aż się zezłoci (włóż ją do gorącego piekarnika). Gorącą pizzę udekoruj bazylią.
Pieczona pierś z indyka w żurawinie z puree
Marynata:
- 500 g żurawiny
- 150 ml miodu + 50 ml
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżki oliwy
- Sól, pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- 700 g pierś z indyka
Puree:
- 500 g ziemniaków
- 50 g masła
- 50-100 g śmietany 18 %
- Sól, pieprz, świeży koperek
Pierś natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i połową oliwy. Żurawinę zmiksuj z miodem, tymiankiem oraz sokiem i skórką z cytryny. Cebulę podsmaż na oliwie na złoto. Dodaj do żurawiny. Marynatą żurawinową zalej indyka i odstaw, najlepiej na noc, do lodówki. Po tym czasie piecz mięso w 180 stopniach przez 40 minut pod przykryciem, po czym zmniejsz temp. do 16 stopni i piecz jeszcze 30 bez przykrycia, po tym czasie sprawdź indyka patyczkiem czy nie jest surowy. W trakcie pieczenia smaruj indyka miodem i podlewaj sosem spod pieczenia. Podawaj plastry mięsa z puree.
Puree: ugotuj ziemniaki w wodzie z solą. Miękkie dokładnie ubij z masłem, śmietaną, solą i pieprzem, dodaj tyle śmietanki, aby puree miało kremową konsystencję. Udekoruj koprem, podawaj z mięsem, polane sosem żurawinowym.
Blok czekoladowy z żurawiną
- 400 g białej czekolady
- 150 g świeżej żurawiny
- 50 g pistacji
- 50 g kandyzowanego ananasa
- 50 g płatków kokosa
- Ewentualnie suszone kwiaty, truskawki etc.
Stop czekoladę w kąpieli wodnej i rozlej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na płynnej czekoladzie wysyp owoce i bakalie - możesz użyć takich jakie lubisz. Łam lub krój czekoladę gdy stężeje i układaj na półmisku - taka czekolada może być też pięknym prezentem dla ukochanej osoby.