Gotujemy dla Mistrzyni Olimpijskiej! Ulubiony schabowy Anity Włodarczyk
Schabowy
- 400g schabu odśrodkowego
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- Kostka smalcu
- 2 szkl bułki tartej
- 1 szkl mąki
- Sól, pieprz
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- Koperek
- Brokuł
- Kalafior
- Masło 100 g
Schab odśrodkowy kroimy na 1 cm plastry i ubijamy tłuczkiem przez podwójnie złożoną folię spożywczą na grubość 3 mm. Jajka roztrzepujemy z wodą i delikatnie pieprzymy. Ubity i pokrojony schab, solimy, pieprzymy i panierujemy w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Wstawiamy patelnię na średni ogień i dodajemy smalec. Przygotowany kotlet kładziemy na patelnię i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Podajemy z gotowanymi warzywami
Szybki torcik bananowy
- Mąka pelnoziarnista 250 g
- Cukier brązowy 125 g
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 250g jogurtu
- 5 bananów
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 szklanka naparu z kawy
- 1 op. rurek waflowych
- 50 g kakao
- 100g roztopionego masła
- 1 puszka masy kajmakowej
- 800g sera mascarpone
Składniki suche i mokre mieszamy odzielnie. Następnie łączymy obie masy i mieszamy do uzyskania jednolitej lepkiej papki. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę 2 banany. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, rozsmarowujemy na grubość 1,5 cm i pieczemy w temp. 180 st. przez 20 min.
Gotowe ciasto studzimy i dzielimy na równe 4 kwadraty, masę kajmakową rozrabiamy z mascarpone. Gotowy kwadrat nasączamy kawą i smarujemy masą kajmakową, następnie układamy kolejny kwadrat i postępujemy tak samo. Na końcu wypełniamy masą brzegi, wafle kruszymy i oklejamy drobinami boki tortu, tak aby przykleiły się do kremu. Na wierzch wykładamy pokrojone w drobną kostkę banany i posypujemy kakao, tak aby przykryło banany i dekorujemy tartą białą czekoladą.