Burger
Bułki 7-8 szt. (14-16 cm)
- 650g mąki pszennej plus 100g (do obtaczania ciasta po wyrobieniu)
- 300ml wody
- 50g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka cukru + 1 stołowa
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 jajko
Wodę podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier ,mieszamy i zasypujemy z góry mąką tak, aby powstał mączny kożuch, odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce Mąkę przesiewamy, odsypujemy 1/3 do drugiej miski, a do pozostałej dodajemy sól i pracujący rozczyn ,wyrabiamy ciasto. Gdy powstanie lepka ,kleista zawiesina dodajemy masło, jajka i cukier mieszając po 1 min. dodajemy resztę mąki . Wyrabiamy ciasto, lekko może się lepić do ręki. Gotowe ciasto przekładamy na blat i formujemy walec o grubości 7 cm i tniemy na 10 porcji, każdą porcję formujemy w kulkę, obtaczamy w mące i spłaszczamy na wysokość 1 cm. Gotowe placki o średnicy 13 cm układamy na papierze pergaminowym i smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami odstawiamy na 15 min. do momentu, kiedy ciasto wyrośnie. Pieczemy około 12/15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Patent na doskonałego burgera
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wołowej
- 500g podudzi z kurczaka bez kości
- 30 ml sosu sojowego jasnego
W przypadku drobiu udźce mielimy na średnich oczkach - raz.
Zmielone mięso wyrabiamy dłonią 5–6 min, dodając w trakcie sos sojowy jasny. Łopatka lub udźce zawierają dużo naturalnego kleju, dzięki tak dokładnemu wyrobienu burgery nie będą się rozpadać, zaś dodatek sosu sojowego sprawi, że po włożeniu w bułkę będą smakować bardziej wyraziście. Wyrobione mięso przekładamy na duży płat folii spożywczej i formujemy w gruby rulon o średnicy mniej więcej takiej, jak bułki, do których włożymy burgery. Zawijamy szczelnie w folię, wygładzamy. Ostrym nożem kroimy w plastry grubości 2 cm. Zdejmujemy folię, burgery kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową (suchą?) i smażymy po 4 min z każdej strony. Gotowe odkładamy na ogrzany talerz i zostawiamy na 3 min, aby odpoczęły. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania burgery będą równomiernie kurczyć się do środka, pozostaną równe, a ich środki – soczyste i lekko różowe, jak klasyczne burgery w nowojorskim stylu.
Chilli sos :
- 2 pomidory malinowe
- 6 łyżek ketchupu
- 1 strączek chilli
- 1/2 cukrowej cebuli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
Salsa:
Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę razem z cebulą, mieszamy z ketchupem, posiekanym drobno chilli, oraz kolendrą.