Biała kiełbasa grillowana z plackami ziemniaczanymi i sosem chrzanowym
Składniki:
400 g białej kiełbasy bez osłonki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka musztardy
Placki ziemniaczane:
500 g ziemniaków
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Sos chrzanowy:
3 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszać oliwę z majerankiem, czosnkiem i musztardą, natrzeć kiełbasę.
Grillować na średnim ogniu przez ok. 10-12 minut, aż będzie złocista.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody.
Dodać mąkę, jajko, sól i pieprz, wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.
Sos chrzanowy:
Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku.
Kiełbasę podać na plackach, polać sosem chrzanowym.