Pytanie na Śniadanie

Biała kiełbasa grillowana z plackami ziemniaczanymi i sosem chrzanowym

Biała kiełbasa grillowana z plackami ziemniaczanymi i sosem chrzanowym


Składniki:

400 g białej kiełbasy bez osłonki

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka musztardy

Placki ziemniaczane:

500 g ziemniaków

1 mała cebula

2 łyżki mąki pszennej

1 jajko

Sól i pieprz

Olej do smażenia

Sos chrzanowy:

3 łyżki chrzanu

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wymieszać oliwę z majerankiem, czosnkiem i musztardą, natrzeć kiełbasę.

Grillować na średnim ogniu przez ok. 10-12 minut, aż będzie złocista.

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody.

Dodać mąkę, jajko, sól i pieprz, wymieszać.

Smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

Sos chrzanowy:

Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku.

Kiełbasę podać na plackach, polać sosem chrzanowym.

Więcej na ten temat