Mini kiełbaski w cieście francuskim z sałatką ziemniaczaną i sosem chrzanowym
Składniki:
300 g kiełbasek bez osłonki mini
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka mleka
1 łyżeczka sezamu lub czarnuszki
1 łyżeczka musztardy Dijon
Sałatka ziemniaczana:
500 g ziemniaków najlepiej sałatkowych
2 ogórki kiszone
½ czerwonej cebuli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku
Sos chrzanowy:
3 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka miodu
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować cienką warstwą musztardy Dijon.
Pokroić na cienkie paski, zawinąć każdą kiełbaskę w ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem lub czarnuszką.
Piec przez 15-18 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę.
Ogórki i cebulę drobno posiekać.
Wymieszać ziemniaki z warzywami, dodać majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny i koperek.
Doprawić solą i pieprzem.
Sos chrzanowy:
Połączyć chrzan ze śmietaną i miodem, doprawić solą i pieprzem.
Kiełbaski w cieście ułożyć na talerzu, obok podać sałatkę i sos chrzanowy.