Pytanie na Śniadanie

Mini kiełbaski w cieście francuskim z sałatką ziemniaczaną i sosem chrzanowym

Mini kiełbaski w cieście francuskim z sałatką ziemniaczaną i sosem chrzanowym


Składniki:

300 g kiełbasek bez osłonki mini

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 żółtko do posmarowania

1 łyżka mleka

1 łyżeczka sezamu lub czarnuszki

1 łyżeczka musztardy Dijon

Sałatka ziemniaczana:

500 g ziemniaków najlepiej sałatkowych

2 ogórki kiszone

½ czerwonej cebuli

1 łyżeczka musztardy francuskiej

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka posiekanego koperku

Sól i pieprz do smaku

Sos chrzanowy:

3 łyżki chrzanu

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka miodu

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować cienką warstwą musztardy Dijon.

Pokroić na cienkie paski, zawinąć każdą kiełbaskę w ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem lub czarnuszką.

Piec przez 15-18 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę.

Ogórki i cebulę drobno posiekać.

Wymieszać ziemniaki z warzywami, dodać majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny i koperek.

Doprawić solą i pieprzem.

Sos chrzanowy:

Połączyć chrzan ze śmietaną i miodem, doprawić solą i pieprzem.

Kiełbaski w cieście ułożyć na talerzu, obok podać sałatkę i sos chrzanowy.

 

Więcej na ten temat