Pytanie na Śniadanie

Boczek w zapiekance ziemniaczanej z sosem serowym

Boczek w zapiekance ziemniaczanej z sosem serowym


Składniki:

500 g ziemniaków

150 g boczku z beczki (pokrojonego w cienkie plastry)

1 cebula

2 ząbki czosnku

200 ml śmietanki 30%

100 g sera gouda lub cheddar

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sos serowy:

200 ml mleka

100 g sera cheddar

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić w cienkie plastry.

Boczek podsmażyć na suchej patelni, aż będzie chrupiący.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu z boczku.

W naczyniu do zapiekania układać warstwami ziemniaki, boczek i cebulę.

Zalać śmietanką wymieszaną z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Posypać startym serem i piec w 180°C przez ok. 40 minut.

Sos serowy:

Rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i stopniowo wlewać mleko.

Dodać starty ser, podgrzewać do rozpuszczenia.

Zapiekankę polać sosem serowym i udekorować chrupiącym boczkiem.

Więcej na ten temat