Boczek w zapiekance ziemniaczanej z sosem serowym
Składniki:
500 g ziemniaków
150 g boczku z beczki (pokrojonego w cienkie plastry)
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30%
100 g sera gouda lub cheddar
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sos serowy:
200 ml mleka
100 g sera cheddar
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić w cienkie plastry.
Boczek podsmażyć na suchej patelni, aż będzie chrupiący.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu z boczku.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami ziemniaki, boczek i cebulę.
Zalać śmietanką wymieszaną z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Posypać startym serem i piec w 180°C przez ok. 40 minut.
Sos serowy:
Rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i stopniowo wlewać mleko.
Dodać starty ser, podgrzewać do rozpuszczenia.
Zapiekankę polać sosem serowym i udekorować chrupiącym boczkiem.