Chlebki chapati z pastami
- chapati (dobrej jakości chlebem żytnim na zakwasie):
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g zmielonego w młynku do kawy amarantusa lub mąki z amarantusa
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
- wrzątek
- mąka gryczana do posypywania
- oliwa
- „hummus” z selera, ugotowany bób, plasterki rzodkiewki, liście sałaty, pomidory
Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy taką ilość wrzątku, aby cały czas mieszając łyżką, mąką połączyła się wodą tworząc większe „grudki” ciasta. Kiedy ciasto lekko przestygnie, sklejamy całość i wyrabiamy, aż uzyskamy plastyczną kulkę ciasta (o podobnej konsystencji jak te na pierogi). Ciasto dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kulki wielkości śliwki. Każdą kulkę podsypujemy mąką i wałkujemy na cienkie placuszki. Placuszki opiekamy na suchej patelni z dwóch stron, aż pojawią się brązowe plamki. Chapati lub kromki chleba (możemy je również opiec z dwóch stron na patelni) podajemy z jedną lub z dwoma pastami.
Pomidorowa z kluseczkami
kluseczki:
- 100 g brązowego ryżu lub mąki z brązowego ryżu
- wrzątek
zupa pomidorowa:
- 1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej ryżowego)
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- około 200 ml wody
- nierafinowana sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka zimnotłoczonego oleju
- koperek lub natka pietruszki do przybrania
Przygotowujemy kluseczki: brązowy ryż mielimy w młynku do kawy na mąkę (lub odmierzamy 100 g mąki z brązowego ryżu). Mąkę przesypujemy do miski. Wlewamy taką ilość, aby cały czas mieszając łyżką, uzyskać ciasto o konsystencji podobnej do kopytek (nie może być, ani zbyt suche, ani zbyt kleiste). Gdy ciasto przestygnie, wyrabiamy je przez chwilę. Dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich rolujemy na cienki wałek. Kroimy go nożem na małe kluseczki. Kluseczki gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut.
Podajemy z zupą pomidorową: na oleju podsmażamy cebulę. Dosłownie chwilę, powinna się tylko delikatnie zeszklić. Wlewamy passatę, dodajemy kurkumę i taką ilość wody, aby uzyskać zupę o pożądanej konsystencji (zależy to też od gęstości passaty). Gotujemy około 10 - 15 minut. Pod koniec dodajemy sól, pieprz do smaku i ugotowane kluseczki. Przed podaniem dodajemy olej (1 łyżeczka dla dziecka). Możemy też podać przybrane poszatkowanym koperkiem lub poszatkowaną natką pietruszki.