Pytanie na Śniadanie

Szparagi - nowa miłość Polaków

Szparagi zyskują coraz większą popularność wśród Polaków, stając się prawdziwym kulinarnym hitem. Choć na krajowe zbiory trzeba jeszcze chwilę poczekać, już teraz na rynku dostępne są importowane warzywa, głównie z Hiszpanii. Dlaczego warto jeść szparagi, jak je przyrządzać i kiedy możemy spodziewać się pierwszych polskich zbiorów? O tym porozmawiamy z naszymi ekspertami.

Szparagi to warzywo o wyjątkowym smaku i licznych właściwościach zdrowotnych. Znane już w starożytności, dziś wracają do łask i coraz częściej goszczą na polskich stołach. Jakie są różnice między białymi a zielonymi szparagami? Jak najlepiej je przygotować, by nie straciły swoich wartości odżywczych? Na te pytania odpowiedzą dietetyczka Justyna Jessa, rolnik Paweł Jabłoński oraz kucharz Pascal Brodnicki.
Więcej na ten temat