TIRAMISU TRUSKAWKOWE
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 4-5 łyżek cukru pudru (do smaku)
- 500 g truskawek
- biszkopty do tiramisu (po 4 sztuki na 1 porcję)
- sok z cytryny, skórka z połowy cytryny, woda
- 1 laska wanilii
- 50 g cukru typu kryształ
Sposób przygotowania:
PANNA COTTA Z OWOCAMI
Mus malinowy
- 300 g malin (świeżych lub mrożonych), zmiksowanych
- Łyżka cukru pudru
- 6 g żelatyny
Mus mango
- 300 g pulpy z mango
- 8 g żelatyny
Panna cotta
- 500 ml śmietanki 30%
- 7g żelatyny
- 50 g cukru pudru
- laska wanilii
Sposób wykonania:
Musy: Zmiksowane owoce zagotować z cukrem pudrem, żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, rozpuścić napęczniałą żelatynę w ciepłym puree owocowym, wymieszać dokładnie. Przelać do pucharków, ustawić je w lodowce pod kątem 45 stopni. Pozostawić na ok 2h do stężenia. Po tym czasie wypełnić drugą strone pucharków musem z mango i rownież ustawić pod kątem 45 stopni w lodówce. Gdy kolejny mus stężeje, postawić pucharki w normalnej pozycji i dopełnić panna cottą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Panna cotta: Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody aż spęcznieje. Śmietankę zagotować z wydrążoną laską wanilii i cukrem, odstawić z ognia, lekko ostudzić i rozpuścić w niej spęczniałą żelatynę. Wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny; całość przelać przez drobne sito, odstawić do ostygnięcia (temperatura pokojowa).