Joanna Profus i Agnieszka Kozak łączą słodkie z wytrawnym
PIECZONY ŁOSOŚ Z MASŁEM KOKOSOWYM NA DUSZONEJ CYKORII
Składniki:
kilka cukierków czekoladowych
filet z łososia 300 g
100 g miękkiego masła
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka sosu sambal
świeży korzeń imbiru
Duszone cykorie
2 średniej wielkości cykorie
½ cytryny
200 ml soku pomarańczowego
przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, anyż, goździki) Pieprz i sól kolendra
Miękkie masło wymieszać z rozkruszonymi cukierkami, wiórkami kokosowymi, utartą odrobiną korzenia imbiru i sosem sambalem. Powstałą masę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki aby stężała. Cykorie pokroić na pół, obsmażyć na małej ilości masła i zalać sokiem pomarańczowym i sokiem z cytryny. Dodać korzenne przyprawy. Dusić cykorię, aż będzie miękka.
Zastygniętą masę z masła, cukierków i wiórek kokosowych zetrzeć tarką na filety z łososia i zapiekać. Piec w nagrzanym piekarniku temperaturze 160°C czas około 15-20 minut.
Po upieczeniu łososia podawać z duszoną cykorią , sosem do dekoracji i dodać listki natki kolendry.
Składniki:
500 g mielonej łopatki wołowej lub pokrojonej w cieniutkie paski
2 łyżki oliwy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 papryczki chili bez pestek
1 puszka pomidorów pellati pokrojonych w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250ml bulionu wołowego
30g czekolady gorzkiej
Przyprawy: słodka i ostra papryka , kumin, kolendra, oregano, sól i pieprz
pęczek świeżej kolendry
1 limonka
nachos lub placki grillowanej tortilli
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, papryczkę chili i smażyć około minuty. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe paski lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać je do cebuli, czosnku i chili, podsmażać przez 20 minut.
Dodać wszystkie przyprawy oraz czekoladę, koncentrat pomidorowy, pomidory, bulion wołowy. Dusić kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
Na 10 minut przed końcem dodać czerwoną fasolę z puszki. Podawać ze świeżą siekaną kolendrą i sokiem z limonki, z nachos lub grillowanymi plackami tortilli.