Pytanie na Śniadanie

coś z niczego - bulion

Pomidorowa na wczorajszym rosole - standard. Warto się zastanowić, czy są inne sposoby by wykorzystać to, co zostaje. Wyrzucanie jedzenia to wstyd, jak temu zapobiec? Takich sposobów jest mnóstwo, potrzeba tylko troszkę wyobraźni i kreatywności.

Zupa z niczego (buliony i rosoły)

SKŁADNIKI:

Cebula
Pietruszka
Marchewka
Zielone liście jarzyn
Skrawki mięsa (kiełbasa, mięso z rosołu)
Czerstwy chleb
Przyprawy wg uznania

Na targu kup cebulę, pietruszkę, marchewkę. Weź od sprzedawcy wszystkie liście które oderwał (bo nie potrzebne). Warzywa pokrój i przesmaż w garnku na odrobinie tłuszczu lub upiecz w piekarniku. Gdy się zrumienią dodaj przyprawy i zalej wodą, gotuj ok pół godziny. Posiekaj liście i ścinki innych jarzyn, dorzuć do zupy. Na pewno błąkają Ci się po kuchni resztki przypraw (kminek, ziarna kolendry, itp.) dorzuć je do zupy. Za piętnaście minut zupa będzie gotowa.
Jeśli zostały ci skrawki mięsa (kości, kiełbasa itp.), podsmaż je lub podpiecz i zrób na nich wywar. Warzywa dodaj po pół godziny i gotuj jeszcze razem podgotuj. Pocięte liście jarzyn dodaj do zupy kilkanaście minut przed końcem gotowania.
Zajrzyj do chlebaka, wyciągnij stary chleb i podpiecz na rumiano w piekarniku, pokrusz i włóż na talerz. Zupę dopraw i zalej nią grzanki.



Sałatka z resztek mięsa

SKŁADNIKI:

Kiełbasa
Resztki mięsa
Oliwa
Sos sojowy
Resztki owoców
Sałata
Przyprawy według uznania

Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki i podsmaż niech sie zrumieni.
Jeśli masz kawałek świeżego mięsa to potnij je w cienkie plasterki i zamarynuj w oliwie i sosie sojowym. Kilka minut później przesmaż na bardzo rozgrzanej patelni.
Czy to kiełbasa czy mięso, ułóż na talerzu, posyp ziołami, kawałkami owoców i listkami sałat, nie zaszkodzi drobno posiekane chili czy imbir. Dodatki to kwestia wyobraźni. Zaś efekt wizualny i smakowy zdumiewający!

Sałatka (chipsy) z obierków

SKŁADNIKI:

Warzywa korzenne
Oliwa
Sól
Ulubione zioła

Warzywa korzeniowe porządnie umyj, wręcz wyszoruj. Obierz i wymieszaj z oliwą i odrobiną soli. Upiecz w piekarniku 180 st. góra dół, 3-4 min.
Można obsmażyć je na odrobinie oliwy na bardzo rozgrzanej patelni.
Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, wymieszaj delikatnie z ulubionymi ziołami, dodaj skrawki znalezione w lodówce owoców i warzyw. Resztki pokruszonego chleba i sałatka gotowa.
Oczywiście takie chipsy z obierków można chrupać tez indywidualnie.
Więcej na ten temat