ZIELONE KOPYTKA Z ZIOŁOWYM KOTLETEM
Zielone kopytka:
- 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej (plus do podsypania)
- 1 duża garść świeżego szpinaku (ok. 60 g) lub 4 kostki mrożonego
- sól
Przepis
Szpinak zblanszuj przez 30 sek. we wrzątku, odciśnij i drobno posiekaj (lub zmiksuj na gładko).
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z jajkiem, szpinakiem, szczyptą soli i mąką.
Zagnieć miękkie ciasto. Uformuj wałki, pokrój na małe kopytka.
Gotuj w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia. Odcedź.
Ziołowe kotlety mielone z koperkiem:
- 400 g mielonej wieprzowiny lub wieprzowo-wołowej
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej bułki namoczonej w mleku
- 1/2 cebuli (drobno posiekana i podsmażona)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego koperku (drobno posiekanego)
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia
Przepis
W dużej misce połącz mięso, odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, czosnek i świeże zioła.
Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób masę.
Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i soczyste.
Buraczki zasmażane z jabłkiem i musztardą francuską:
- 3 średnie buraki (ugotowane lub upieczone, obrane)
- 1 jabłko (np. szara reneta lub antonówka)
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1/2 łyżki octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Buraki i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę.
Dodaj starte buraki i jabłko, smaż przez 3–4 minuty.
Dopraw octem, musztardą, solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż smaki się połączą.
Serwowanie
• Ułóż zielone kopytka na talerzu.
• Obok połóż kotleta mielonego z koperkiem.
• Dodaj porcję ciepłych buraczków zasmażanych.
• Całość udekoruj świeżym koperkiem lub natką pietruszki.