<b>Rosół (baza do ogórkowej i pomidorowej):</b><br /><br />- Korpus z gęsi lub kaczki 2 szt<br />- pierś gęsi wędzona<br />- cebula zwykła większa 8 szt<br />- seler 1 szt<br />- marchew 4 szt<br />- Pietrucha korzeń 3 szt<br />- seler naciowy 1 szt<br />- imbir kłącze wielkości kciuka<br />- lubczyk lub natka pietruszki<br />- dymka pęczek<br /><br />Kości z gęsi opłucz i piecz z cebulą i przyprawami pół godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.<br />Wszystko wraz z tłuszczem i resztkami wrzuć do garnka z zimną wodą i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około godzinę. Dodaj umyte, obrane przekrojone na pół warzywa i gotuj jeszcze ok. pół godziny.<br />Na koniec rosół dopraw solą i pieprzem.<br />Na talerzu posyp natką i posiekaną dymką<br /><br /><b>Pomidorowa:</b><br /><br />- pomidory w puszce 2 szt<br />- cynamon laska<br />- oliwa 100 ml<br />- chleb razowy na zakwasie kilka kromek<br />- śmietana 18% 1 opakowanie 400 ml<br />- bazylia 1 doniczka<br />- ocet balsamiczny z modeny 100 ml<br />Pomidory z laską cynamonu podsmaż na odrobinie oliwy na patelni. W rondelku zagotuj ocet z cukrem (1/4 szkl. octu i 1 łyżka cukru) gdy zgęstnieje dodaj do pomidorów.<br />W piekarniku lub na patelni podpraż pokrojony w kostkę, wymieszany z odrobiną oliwy chleb.<br />Pomidory dodaj do rosołu i gotuj ok. 10 min. Na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.<br />Na talerzu posyp grzankami i listkami bazylii, możesz dodać odrobinę śmietany i makaron lub ryż jeśli lubisz.<br /><br /><b>Ogórkowa :</b><br /><br />- ogórki kiszone 12 szt.<br />- masło ½ kostki<br />- sok z ogórków 0,5L<br />- ziemniaki 4 szt<br />- koperek pęczek<br />-ziarna kopru włoskiego łyżka<br />Do rosołu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.<br />Ogórki zetrzyj na tarce i przesmaż z ziarnami kopru na odrobinie masła, dodaj do gotującego się na małym ogniu rosołu. Sok z ogórków wlej na patelnie po smażeniu ogórków i zagotuj, potem dolej do zupy. Dopraw pieprzem i solą.<br />Na talerzu posyp koperkiem.<br /><br /><b>Krupnik (na kaszy gryczanej):</b><br /><br />- boczek wędzony 400 g<br />-ziemniaki 6 szt<br />- cebula 3 szt<br />- marchew 2 szt<br />- Pietrucha korzeń 2 szt<br />- natka Pietruchy 1 szt<br />- boczniaki 1 op<br />- fenkuł 1 szt<br />- kasza gryczana (przyniosę)<br />- masło ½ kostki<br />- olej rzepakowy<br />- przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz)<br />I sposób:<br />Kaszę gryczaną przesmaż na odrobinie oleju lub oliwy, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut.<br />Boczek potnij w kostkę i podsmaż na suchej patelni, dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę warzywa, smaż chwilę aż się przyrumienią. Zalej wodą i gotuj do miękkości. <br />Boczniaki potnij w paski i przesmaż na odrobinie masła z olejem na dużym ogniu. Gdy się przyrumienią dodaj wraz z kaszą do gotującego się wywaru, dopraw solą i pieprzem.<br />II sposób:<br />Boczek potnij w kostkę i podsmaż na suchej patelni, dodaj przyprawy, pokrojone w kostkę warzywa i kaszę, smaż chwilę aż się przyrumienią. Zalej wodą i gotuj do miękkości. (pamiętaj by często mieszać, by kasza się nie przypaliła)<br />Boczniaki potnij w paski i przesmaż na odrobinie masła z olejem na dużym ogniu. Gdy się przyrumienią dodaj do gotującego się wywaru.<br /><br /><b>Makaron:</b><br /><br />- 300 g mąki<br />- 3 jaja<br />- Tymianek<br />Z jajek i mąki zrób zwarte gładkie ciasto. Odstaw na pół godz. Rozwałkuj na cienki placek podsypując mąką. Zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron, zamieszaj i gotuj 2-3 minuty.<br />Do ciasta możesz dodać listki tymianku.<br /><br /><br />