<b>Babeczki waniliowe z malinami </b><br /><b><br />i twarożkiem w białej czekoladzie </b><br /><br /> <br />Muffiny:<br />mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki<br />cukier - 3/4 szklanki (1 szklanka, jeśli lubicie naprawdę słodkie wypieki)<br />masło - 100 g, miękkie<br />jajka - 2 szt<br />naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka<br />sól - duża szczypta<br />proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki<br />mleko - 2/3 szklanki<br />dżem malinowy <br /> <br />Nadzienie:<br />twarożek <br />cukier puder <br />biała czekolada <br /><br /><br />Masło ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawaj po 1 jajku. Do masy dodaj esencję waniliową oraz mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Wlej mleko, połącz wszystkie składniki.<br /><br />Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Naszprycuj malinami Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni, do lekkiego zarumienienia. Ostudź.<br /><br />Twarożek miksujemy z cukrem pudrem i zanurzamy w rozpuszczonej w 80 stopniach czekoladzie , pozostawiamy do zastygnięcia.<br /><br /><b><br />Muffinki z pieczarkami i serem gorgonzola oraz brokułami </b><br /><br /><br />Muffiny:<br />2 jajka<br />340 g mąki pszennej<br />140 g masła (lub 125 ml dobrej jakości oliwy)<br />250 ml mleka<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br /><br /> <br />Nadzienie:<br />180 g pieczarek<br />100 g sera gorgonzola <br />6 różyczek ugotowanych brokułów<br />łyżeczka oregano<br />łyżeczka bazylii<br />szczypta soli<br />szczypta pieprzu<br /><br /><br /><br /><br />Sposób przygotowania:<br /><br />Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i chwilę podsmażamy na maśle. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, pokrojony ser, brokuł, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche). Gotowe babeczki warto podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. <br /><br />